21 de desembre de 2018
21.12.2018
Diari de Girona

L'èxit d'Els Pastorets arreu

Molts municipis interpreten versions de diferents dramaturgs d'aquesta clàssica obra, fent subsistir una tradició centenària però ben viva que s'adapta als nous temps

21.12.2018 | 00:46
L'èxit d'Els Pastorets arreu

L'eterna lluita entre el bé i el mal disputat entre els enemics eterns; dimonis, pastors i àngels; riures i plors, i el tan esperat i celebrat naixement del nen Jesús. La iconografia nadalenca no s'acabaria d'entendre sense l'esforç que posen centenars de companyies de teatre que durant aquestes dates representen versions tan diferenciades com originals d'Els Pastorets.

Són diversos els dramaturgs que han portat al llarg dels anys els textos antics que daten de fa més de dos segles i que recullen el naixement de Jesús: Josep M. Folch i Torres, Francesc Soler «Pitarra», Francesc d'Assís Picas, etc. També es fan representacions originals, i en definitiva és un costum que cada municipi s'ha fet seu. A les comarques gironines, com a la resta de Catalunya, la tradició és molt arrelada, i es fan diverses representacions destacades.

Els Pastorets de Girona

La representació d'Els Pastorets de Girona adapta un text d' El Misteri de Nadal del mossèn Francesc Gay i que cada any es renova i transporta al present un mite mil·lenari. Aquesta versió s'ha convertit en una de les més esperades, segurament per la combinació de tradició i modernitat i la inclusió de múltiples efectes especials.

Enguany arriba a la seva 38a edició amb novetats i una posada en escena molt potent, gràcies als més de 100 figurants que cada temporada emplenen totes les seves sessions. Les representacions es faran el 25, el 26, 28, 29 i 30 de desembre i l'1 i el 4 de gener a les 17.30 h al Teatre Municipal.

Els Pastorets de Figueres

En aquest cas el municipi representa la versió de mossèn Rossend Fortunet d' El primer Nadal dels Pastors i que amb aquest ja en farà 95 que es va estrenar per primera vegada. La particularitat d'aquesta representació és la inclusió de música en directe per part de l'Orquestra Versàtile del casino menestral. L'espectacle, que ha estat declarat bé d'interès local pel consistori, farà les seves actuacions el 26, el 29 i el 30 a les 6 de la tarda al teatre El Jardí.

Els Pastorets de Banyoles

Amb una interpretació que combina música del Cor de Teatre Jove i teatre, Els Pastorets de Banyoles han tingut més de 25.000 espectadors els darrers 22 anys. Amb música encarregada al Cor de Teatre Joves i interpretat per actors tant novells com veterans, duen a terme la versió catalana de Josep N. Santaeulàlia, Joan Solana i Xavier Xargay. L'obra tindrà lloc el 26, el 29 i el 30 de desembre i el 6 i el 12 de gener a les 6 de la tarda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook