El Celler de Can Roca ha recollit avui el relleu d'El Bulli com a millor restaurant del món dos anys després que tanqués les portes el local que va consagrar el xef Ferran Adrià.

Sense sortir de la província de Girona, els dos establiments s'han passat el testimoni per mantenir en el més alt el prestigi de la cuina catalana i espanyola.

El Celler de Can Roca s'ha coronat com el millor restaurant del món en la llista que elabora cada any la revista gastronòmica britànica "Restaurant", considerats els Oscar de la gastronomia.

Fins ara a la segona posició mundial, al Celler està a punt de complir 27 anys de trajectòria i els seus tres gestors, els germans Roca, han decidit celebrar el triomf de Londres amb un somni, 'El Somni', un projecte d'òpera culinària que presentaran tot just unes hores abans de rebre el guardó.

Joan, el cuiner, Josep, el sommelier, i Jordi, el pastisser, són les tres ànimes del que, des d'avui, és el millor restaurant del món, hereu del que la seva mare ha regit durant tota la vida al humil barri gironí de Taialà.

Els tres s'han desfet sempre en elogis cap a Ferran Adrià i, ara, el seu treball els ha portat al lloc que aquell va ocupar durant cinc anys al capdavant d'El Bulli, que espera reaparèixer reconvertit en fundació.

Els vímets són diferents i, encara que uns i altres han convertit la cuina en un laboratori d'alquimista, Adrià tendeix més al perfil de geni, mentre que els Roca s'abonen a la tradició d'arrel familiar, al rigor i l'esforç.

Cada un dels tres germans aporta l'equilibri necessari per a l'èxit en aquest restaurant que presumeix de tres estrelles Michelin des de 2009.

Fill dels propietaris d'un petit establiment que sempre ha servit menjars a Girona, Joan Roca sempre va tenir clar que la seva professió seria la de cuiner i va estudiar hostaleria, tot i que sense imaginar que algun dia seria coronat com el millor del món.

Els tres germans, un cop decidit el seu futur, van demanar prestat als seus pares en 1986 el local annex al restaurant familiar per regentar el seu propi negoci.

La clau va ser trencar amb les regles de la tradició gastronòmica de la família i apostar per una cuina d'avantguarda, en bona part per evitar la competència directa amb els progenitors, però també per una vocació recolzada per l'èxit de tota una generació de xefs espanyols .

El 2007, dos anys abans d'aconseguir la tercera estrella Michelin, al Celler de Can Roca va canviar de local per establir-se en l'espai actual, a uns dos-cents metres de l'anterior.

El restaurant, després d'aquells inicis, veu ara com omple cada dia les taules i com la fama i el reconeixement de guies i classificacions comporta una difícil tasca de gestió de reserves.

En el trajecte, la consecució de la segona estrella Michelin el 2002, que va suposar també el salt definitiu a l'experimentació culinària, i la primera, del 1995, que li va donar estabilitat al negoci.

Ara, l'objectiu només és gaudir de l'èxit de saber-se el millor del món i de projectar l'entusiasme en el projecte de 'El Somni'.