El celler és un dels pilars del Celler de Can Roca, tres estrelles Michelin i número 1 del món, però la inquietud dels tres germans Roca els ha portat a fabricar les seves pròpies begudes alcohòliques, amb productes que recol·lecten al seu entorn, "per explorar els límits del maridatge".

Així ho ha presentat avui al públic del congrés Sant Sebastià Gastronomika Joan Roca, qui també ha explicat que elaboraran aquestes begudes amb fruites i herbes de l'entorn del restaurant i La Masia, el seu centre d'investigació, pel que parlaran del Mediterrani i el camp gironí.

"Plinio el Vell parlava de begudes com l'hidromel" i ells han creat el figamel, a base de figa de moro, aigua, mel, pol·len d'abella i llevat, que acaba amb una fermentació alcohòlica de tres o quatre setmanes.

"Volem fabricar les nostres begudes per fer maridatges d'una forma diferent. El món del vi està aquí, però ens obrim a d'altres camps que a més ens donen líquids que poden convertir-se en salses i integrar-se en plats", ha exposat el cuiner, qui proposa el figamel per acompanyar un plat amb moll, figues i alga kombu.

Però la màquina creativa d'aquests tres germans, que han incorporat al seu equip de treball especialistes d'altres disciplines, no pren descansos i Joan Roca ha presentat també uns olis essencials que elaboren amb herbes com lavanda o fonoll marí, que portaran aviat a les taules del millor restaurant del món per produir sensacions aromàtiques.

Ha mostrat com barrejant aigua de mar amb oli de fonoll marí en un bol tibetà i colpejant-lo lleugerament es produeix una efervescència que dispersa en el comensal unes nanomolècules que "et poden portar, en aquest cas, al Cap de Creus".

"Amb tot això volem crear una miqueta de màgia, ens agrada jugar", ha confessat el cuiner, qui també ha mostrat unes postres amb llet d'ovella que es pren mentre s'olora un perfum de la seva llana que ells fabriquen i escoltant un so similar al d'una esquella produït en xocar la cullera amb el plat.

Aquest treball d'obtenir aromes de productes no comestibles com la llana, la fusta o el cuir els està obrint "un món meravellós", ha assegurat Joan Roca, qui ha recordat d'altres treballs anteriors que formen part del llegat creatiu del Celler de Can Roca, com l'extracció d'alcohol del vi o de perfumes que van usar en postres.