A la Costa Brava hi ha una gran diversitat de platges i cales. Cada una té el seu encant. Una blavor determinada, un tipus de sorra que la fa especial i una vegetació que l´acompanya. Una de les més emblemàtiques és la cala de s´Alguer de Palamós. La proposta turística d´aquesta setmana, que recull el llibre Catalunya. 50 racons emblemàtics de Jordi Bastart, editat per Cossetània Edicions.

La cala de s´Alguer està formada per un conjunt d´antigues barraques de pescadors. El seu origen es remunta a mitjans del segle XVI i, des de sempre, ha estat el lloc on els pescadors guardaven el bot i els estris de pesca dins d´una estança bastida normalment amb sostre de volta catalana. Aquesta fisonomia arquitectònica ha arribat fins als nostres dies amb poques modificacions, això sí, arranjades actualment per fer-hi estada.

L´emblemàtica cala va sobreviure del seu enderroc, l´any 1975, gràcies a la pressió popular, i també perquè el 20 de novembre d´aquell any, quan els efectius d´Obres Públiques ja es dirigien cap a s´Alguer, es va morir el general Franco i tot va quedar paralitzat.

La platgeta, d´una seixantena de metres de llargada, està formada per còdols, i no resulta estrany veure-hi bots varats. Integrada en entorn natural i d´interès cultural, la composició de la platja és de sorra i roques, amb una longitud de 30 m i una amplada de 4 m.

La blancor de les façanes i les portes pintades de colors vius destaquen encara més per la grisor de les pedres de la platja i la textura marró de la roca, explica Jordi Bastart a Catalunya. 50 racons emblemàtics.

Tenen un petit porxo i una rampa davant de cada caseta perquè pugui lliscar el bot fins a mar, i són un important exemple d´arquitectura popular i tradicional plenament integrada en el paisatge. Aquesta cala la feien servir els pescadors per guardar-hi les seves embarcacions i va ser declarada d´interés paisatgístic l´any 1972.

La cala es troba entre la platja de la Fosca i la del Castell. En aquesta última es pot llogar piragües i caiacs per navegar per aquest tram de costa. Es recomana arribar fins a la Foradada de Castell, roca a llevant de la punta de l´Agulla de Castell, on es pot navegar per un dels indrets més encisadors d´aquest tram de la Costa Brava.

FITXA TÈCNICA:

Com arribar-hi: Situada entre les platges de la Fosca i Castell de Palamós, cal deixar el cotxe en els aparcaments habilitats a cadascuna d'aquestes i seguir el camí de ronda (GR92) que va per la costa. Es triga 15 minuts a arribar a s'Alguer.