La forma de preparar un viatge ha canviat amb el pas dels anys, sobretot en el temps dedicat a planejar-lo. I és que s'ha passat de necessitar fer una inversió de molts mesos durant l'època dels investigadors a planificar tots els aspectes necessaris d'un viatge en un moment i a l'abast de la mà, i concretament al nostre smartphone.

Ara que arriba el Nadal, també ve el fred i amb això els esports de muntanya comencen a omplir les pistes d'esquí d'arreu. Per començar a preparar l'escapada a la neu proposem algunes de les apps que més et poden ajudar perquè les teves esquiades siguin perfectes. Aplicacions de telèfon mòbil i tauleta que tot esquiador hauria de tenir instal·lades per tal de gaudir al màxim tant dels esports de neu com per tenir la màxima seguretat quan es practiquen.

Estat de les pistes

Abans de sortir i com tots els que fan esquí o realitzen qualsevol esport de neu saben, cal tenir present quin és l'estat de les pistes i sobretot la meteorologia que ens trobarem. Cal estar pendent en tot moment del temps actualitzat ja que a la muntanya pot haver-hi canvis de temps molt sobtats. Ningú vol esquiar amb una nevada caient-li a sobre o amb unes pistes en mal estat. En aquest sentit les millors apps són les següents:

Skitude APP és una aplicació dissenyada per una empresa de Riudellots de la Selva que porta el mateix nom que l'eina. Skitude compta amb una xarxa d'aplicacions mòbils per als aficionats de la neu i la muntanya, que permeten, per exemple, informar els esquiadors en temps reals de l'estat de més de 2.500 estacions de tot el món, així com registrar de manera oberta la seva activitat a les pistes, per mesurar de forma precisa el rendiment propi i comparar-lo i competir amb els altres usuaris.

Una de les singularitats d'Skitude és que arriba a acords amb les estacions d'esquí i les marques esportives per recompensar els usuaris de les apps amb forfets de temporada o equipaments complets.

L' startup va néixer al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i actualment treballa directament amb més de 50 estacions d'esquí i muntanya de 8 països diferents -com ara França, Itàlia, Eslovènia, Argentina i Xile, entre d'altres- que tenen una aplicació pròpia compatible amb les d'Skitude i el sistema de monitorització, així com una xarxa de marques cada vegada més gran en el sector outdoor.

D'altra banda hi ha SkiReport.com, que està disponible només per iOS i ofereix l'informe de l'estat de la neu de diferents pistes de forma actualitzada. En total té registrades dades de 2000 pistes de tot el món perquè els usuaris sàpiguen quin és el millor moment per practicar un esport de neu sense cap perill.

Esquiades és una app que també ofereix l'estat de les pistes i que a més et dona la informació addicional aportada per les opinions dels usuaris de l'aplicació. Finalment has de tenir en compte Ski Track, una app disponible per iOS i Android que permet gravar els teus descensos (temps, la forma com es baixa, etc.) fins i tot quan no es té cobertura.

Emergències

La seguretat també és molt important quan es realitzen esports de neu i també de muntanya, i és per això que és imprescindible descarregar alguna d'aquestes apps per a emergències. Amb Wave Application podràs geolocalitzar els teus amics a les pistes i amb Alpify rebre avisos d'emergència de les zones on et trobes.

Finalment només queda gaudir amb Vapp, que permet fer fotos de salts i ordena totes les fotos amb ordres de veu. Això evita que l'usuari s'hagi de desprendre dels guants i se li congelin els dits.