L'associació Play & Train ha fet 10 anys de vida dedicats a donar l'opció a la gent amb discapacitat a poder practicar els esports de neu (esquí, snowboard, raquetes de neu...) d'una forma normalitzada i sense barreres. Amb la inclusió com a bandera i la premissa de que l'esport educa i normalitza, Play & Train organitza programes esportius arreu de Catalunya i també a l'Estat i a diversos racons de món. «Play» és la seva pota d'oci, oferint campaments i classes d'esports de neu a grups i de tots els nivells. S'ha extès com una taca d'oli, i una de les fundadores, Sylvana Mestre, ex competidora d'esquí alpí, afirma que en aquests estan «desbordats».

«Organitzem programes per grups i ens adaptem a les necessitats de tothom», comenta Mestre, i afegeix que«volem que els discapacitats puguin accedir d'una forma totalment normalitzada als esports de neu». No tenen limitacions ni d'edat ni en quant a la discapacitat. Mestre apunta que «no hi ha absolutament cap problema» a l'hora de que tothom pugui accedir-hi. Pel que fa a la seva vessant competitiva, «Train», han organitzat diferents esdeveniments esportius i han participat així mateix a competicions a nivell internacional.

Com a organització empresarial no lucrativa i que a la pràctica i segons Mestre funciona com una ONG, intenten recaptar fons per subvencionar el 60% de les activitats. I és que el material adaptat té uns preus molt elevats que l'organització s'encarrega de cobrir. Al final, l'usuari paga els professors i la classe. «S'ha acabat això de fer pena», subratlla la fundadora. «Hi ha professionals al darrere que s'han de guanyar la vida. Teníem clar que això era el primer que havíem d'aconseguir per normalitzar-ho», explica. L'organització té un conveni amb l'estació La Molina, que va resultar en el projecte CEA (Centre d'Esport Adaptat) per el qual van passar més de 4.000 persones durant el 2017. Ofereixen material, fan classes i formen en esports de neu.

En total, els programes esportius organitzats per Play & Train van tenir quasi 7.000 beneficiaris l'any passat a través de les ajudes al forfait, el CEA, així com programes educatius i l'empenta dels voluntaris que hi participen.