No es pot negar que en els últims anys el veganisme ha experimentat un gran auge, el que alguns han considerat com una moda, sobretot entre els més joves. En els supermercats, cada vegada es veuen amb més facilitat productes etiquetats com a "vegans". Llets vegetals, hummus, tofu o soja deshidratada són alguns dels productes més venuts. Però, i la truita de patata?

La truita de patata és, sens dubte, una de les senyes d'identitat de la cuina tradicional espanyola. A més de ser el plat preferit de moltes persones. El pinxo de truita al bar del costat de casa o la truita de patata en el sopar d'amics són tot un clàssic. No obstant això, totes aquelles persones que van decidir deixar de consumir productes d'origen animal, van haver d'abandonar també el plaer de gaudir d'una bona truita.

Per aquest motiu, cada vegada és més freqüent escoltar parlar sobre la truita vegana, una alternativa a la truita tradicional elaborada amb ous. En bars i restaurants l'ofereixen com un aliment que no té res a envejar a l'original.

És senzill, simplement cal canviar l'ou per farina de cigró barrejada amb aigua. Aquesta farina és fàcil de trobar i resulta una recepta molt més econòmica que la tradicional, en substituir els ous per la farina.

Ingredients

- Farina de cigró

- Aigua

- Patates

- Oli i sal

Preparació

Primer, cal pelar les patates, netejar-les i trossejar-les en làmines fines. En el cas que la truita porti ceba, també cal partir-la en trossos petits.

Després, cal posar en una paella la ceba i la patata, amb oli i sal. Fins aquí, tots els passos són els mateixos que es realitzen per cuinar una truita normal. Acompanyant a la ceba i la patata es recomana posar una tassa d'aigua aproximadament, amb el foc al màxim. Quan l'aigua estigui bullint, el foc es baixa a una temperatura mitjana i amb una tapa es cobreixen les patates i la ceba fins que estiguin a punt.

El següent pas és posar cullerades de farina en un bol, barrejades amb aigua. Les quantitats dependran sempre de les persones. Per a dues persones es recomanen 8 cullerades de farina i d'aigua aproximadament. Cal remoure la barreja fins que quedi homogènia i afegir-la a les patates i la ceba cuinades anteriorment.

Finalment, es posa la barreja en una paella amb una mica d'oli i es deixa que es vagi fent a foc mitjà. El foc no ha d'estar massa alt perquè no es farà per dins. Cada cert temps, aproximadament 5 minuts, se li dóna la volta amb un plat perquè es faci pels dos costats.

Amb aquests senzills passos, molt semblants als utilitzats per fer una truita amb ous, es cuina una truita vegana.