Farina, aigua, llevat i sal. Aquests són els quatre ingredients que calen per elaborar un pa, que caldrà pastar, fermentar i enfornar. Sembla simple, però portar-ho a la pràctica amb èxit no ho és tant. El pa és un dels productes més consumits, i són molts els que busquen la millor fleca. Una de les entitats que promou el pa qualitat és Panàtics, que reconeix els professionals que busquen l'excel·lència a l'hora d'aconseguir el millor pa. Aquesta associació organitza cada any, la coneguda com a "Ruta del bon pa".
Miquel Saborit, de Méskpa/Sabors de Torelló, ha estat guanyador de la Llesca d'Or.
Els organitzadors han situat com a finalistes:
- Roger Canela Subirada (Papanbread/Forn Artesa, de Lleida)
- Marti Fortuny Roig (La Baguet, d'El Morell)
- David Hernandez Ripoll (Montserrat Forners, de Barcelona)
- Jordi Paradeda (Fleca pastisseria Gibrat Paradeda, de Llers)
- Conrad Serra (Pa Serra, de Barcelona)
- Angel Zamora Fernandez (Forn la Fogaina, de Les Preses)
Aquests són tots els participants en l'última edició de la Ruta del Bon Pa a Catalunya:
- Toni / Felip Abadal Fité / Forn de Cabrianes /Manresa
- Tomàs Agüera Cabo / Forn la Torna de Tortellà / Tortellà
- Jesús Alcaráz / Patet Forn Pastisseria / Mollerusa
- Martí Alemany Aguadé / Forn de la Rambla de Vilanova SL /Vilanova
- Enric Araguas / Pa i Pastisseria Marqués / Alfarras
- Ramon Armengol / Artbo Pastissers / Sabadell
- Jordi Arnau Sabates / Patrick's Bakery / Tossa
- Enric Badia / Forn Elias / Barcelona
- Josep Miquel Bafaluy / Forn Codina / Vilaller
- Josep Baltà / Forn Baltà / Barcelona
- Andreu Bertran Martín / Forn Mistral /Barcelona
- Montse Bohigas / Forn de Bovera / Bovera
- Agueda Borras Brufal / Lo Forn d’Algerri / Lleida
- Roger Canela Subirada / Papanbread Forn Artesa / Lleida
- Francesc Calzada Soldevilla / Rústic Obrador Artesà / Aitona
- Pau Carranza Sangrà / Pastisseria Larrosa / Flix
- Pedro Carrasco / Forn i pastisseria El Racó / Granollers
- Vanessa Casamayor / Forns Enrich / Tarragona
- Vanessa Casamayor / Forns Enrich / Barcelona
- Xavier Corcellas / Forn de Pa Providència / Barcelona
- Ton Cortés / Cloudstreet Bakery / Barcelona
- Pere Costa Berenguel / El Forn de la Lola / Barcelona
- Georgina Crespo Bosque / Fleca Balmes / Barcelona
- Salvador del Cerro / Forn Sant Tirs / Barcelona
- Emili Feliu / Forn Sant Josep / Barcelona
- Marti Fortuny Roig / La Baguet / El Morell
- Andreu Galceran / Cal Mosso / Vilassar
- Arseni Galofré Duran / Ca l’Arseni / Sant Sadurní d'Anoia
- Miquel Gil Fossas / Panarras / Barcelona
- Gerard Gil Fossas / Forn Gil / Barcelona
- Josep Ginebra / Forn Ginebra / Barcelona
- Josep Gonzalez Oliveros / La Forneria / Barcelona
- Mónica Gregori / L'Obrador dels 15 / Barcelona
- Gerard Griñó Vernet / Cal Tullet S.L / Espluga Francoli
- Miquel Guich / Forn del Passeig / Barcelona
- David Hernandez Ripoll / Montserrat Forners / Barcelona
- David Hoyos Arenas / a27 bakehouse / Barcelona
- Albert Iglesias / El Nostre Pa / Barcelona
- Leonel Insaurralde / Forn La Catarga / Barcelona
- Daniel Jordà Peña / Panes Creativos / Barcelona
- Jordi Jordà Peña / Forn Trinitat Pastisseria / Barcelona
- Roberto Juan Jaime / Forn del barri i Apassiona't / Barcelona
- Abdelhafid Kaaouass / La Fabrique / Barcelona
- Jorge Lezcano Aguiar / Forn Miralles / Barcelona
- Ester Marti / Forn Cal Castellets / Tarrega
- Jordi Marti Casals / Antic forn i pastisseria J.Marti Llaras / Lleida
- Francesc Massana / Forn de Pa Massana / Cornellà de Llobregat
- Josep Antoni Moreno Garcia / Forn St Martí / Sant Martí de Maldà
- Juanjo Moreno Salguero / L'Obrador de Gramanet / Sta. Coloma
- Jordi Morera / L'espiga D'or / Vilanova
- Ana Moya / pansBOU / Barcelona
- Emilio José Ojeda / Forn de pa artesà Luna / Sant Joan D'Espi
- Anna Bellsolà / Baluard Barceloneta / Barcelona
- Marc Padró / Forn de Pa Padró / Barcelona
- Xavier i Tomàs Pàmies Sistaré / Forn Sistaré / Reus
- Jordi Paradeda / Fleca pastisseria Gibrat Paradeda / Llers
- Jordi Porterias / El Llonguet de Peralada / Peralada
- Ivette Prat / Forn i pastisseria Prat / Mollet
- Jesús Querol Barrufet-Pons / Forn Pa Ronyó / Torregrosa
- Víctor Rey González / Xocolatí / Borges Blanques
- Ernesto Riguetti / Riguetti Forners / Barcelona
- David Roca / El Forn de Barberà / Gava
- Lorda Ruiz / Forn de Mont-Ral / Mont-Ral
- Miquel Saborit / Méskpa/Sabors / Torelló
- Merce Sampietro / Galette & Pastim / Barcelona
- Pere Sellares / Cal Moliné / Manresa
- Conrad Serra / Pa Serra / Barcelona
- Patricia Tomàs / Can Tomàs / Pineda
- Meritxell i Ester Ventura Falsina / L'Espiga d'Or, Cal Falsina / Caldes de Montbui
- Angel Zamora Fernandez / Forn la Fogaina / Les Preses