La tardor ofereix una infinitat de productes des del punt de vista gastronòmic. La carabassa, la pera, les figues, les prunes, les castanyes, les pomes i moltes més s'incorporen a les nostres cuines en aquesta època de l'any. I és que, malgrat gaudir-les en qualsevol moment, la millor temporada per a consumir aquests ingredients és la pròpia, quan els seus sabors, textures i preus són els òptims.

Per això, utilitzant un dels ingredients estrelles de la tardor, et portem una autèntica delícia. Es tracta del pastís crumble de poma i llimona, unes postres per a impressionar a la teva família i que pots acompanyar de fruits vermells i crema anglesa o decorar-la amb pell de llimona confitada i ametlla torrada.

Ingredients per a la base i el farciment:

  • 450 g de massa per a elaboracions dolces
  • 150 g de mantega fosa
  • 150 g de sucre
  • 180 g d'ametlla mòlta
  • Ralladura de llimona
  • 3 ous
  • 180 g de natilles de vainilla
  • 1 poma verda

Ingredients per a la cobertura de 'streussel':

  • 50 g de sucre
  • 15 g d'ametlla mòlta
  • 40 g de mantega
  • 60 g de farina de blat
  • 5 g de llevat

Elaboració:

Per fer la base del pastís, estirem la massa en forma circular sobre una superfície neta i empolvorada amb farina.

Amb summa cura, col·loquem la massa sobre un motlle apte per a forn i adaptem la massa a la forma del motlle, cobrint bé la base i els laterals. Retirem el sobrant, però no en excés perquè la massa encongirà en el forn. Introduïm en el forn i semi-coem a 180 °C durant uns 10 minuts. Quan passi aquest temps, retirem del forn, pinzellem amb clara d'ou per a impermeabilitzar, temperem i reservem.

A continuació, preparem el farciment barrejant la mantega, el sucre, l'ametlla en pols i la ratlladura de llimona. Afegim l'ou, que haurem batut prèviament, juntament amb les natilles i removem el necessari per a integrar. Pelem i descoratgem les pomes, tallem en dues i laminem finament. Cobrim la base del pastís amb les làmines de poma i estenem, sobre aquestes, la mescla del farciment.

Per a realitzar la cobertura, barregem tots els ingredients amb un robot de cuina. Una vegada haguem aconseguit integrar els ingredients, empolvorem la mescla sobre el farciment del pastís i enfornem a 190 °C durant 30 minuts.