Com reduir el risc de rebre un ciberatac sigui a la nostra empresa o de manera personal i quines mesures es poden prendre si som víctimes seran alguns dels temes que es tractaran avui a la sessió que, organitzada per Diari de Girona i Prensa Ibérica amb la col·laboració d’Icatel Network, Brontobyte Cloud i ENTI Escola de Noves Tecnologies Interactives, centre adscrit a la Universitat de Barcelona, tindrà lloc a partir de les 10 del matí, a l’Auditori Manel Xifra Boada del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. La jornada comptarà amb la participació de destacats especialistes que oferiran els seus coneixements sobre la matèria i donaran algunes pautes i consells per evitar patir un ciberatac.

Les ponències

La sessió començarà amb una primera ponència que portarà per títol «Un ciberatac no te’l pots permetre» a càrrec de Bruno Pérez, pèrit judicial, informàtic forense i expert en ciberseguretat. A continuació intervindrà Ricard Doña Martínez, cap de la Unitat Central de Delictes Informàtics dels Mossos que parlarà sobre «Què fer abans i després d’un ciberatac?». El torn d’intervencions el tancarà Josep Guasch, Director Tecnològic de Brontobyte amb la seva ponència «La importància del cloud a l’empresa».

La jornada tindrà com a punt central la taula rodona «La vergonya de no dir que t’han atacat. La reputació digital i de marca quan no prenem mesures» moderada pel director de Diari de Girona, Josep Callol. La taula comptarà amb les intervencions destacades de Bruno Pérez, pèrit judicial, informàtic forense i expert en ciberseguretat; Josep Guash, director tecnològic de Brontobyte; Selva Orejón, directora executiva d’onBRANDING i pèrit judicial especialitzada en ciberinvestigació, protecció de la identitat digital i reputació online i Tomàs Roy, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Un torn de preguntes amb la participació del públic posarà punt final a l’acte. Els assistents podran formular les preguntes, els dubtes i les qüestions que hagin pogut sortir durant la sessió matinal. Les petites i mitjanes empreses són les més vulnerables davant d’un ciberatac i això els ciberdelinqüents ho saben i ho aprofiten. Algunes dades apunten que en ser blancs fàcils els atacants utilitzen sistemes molt agressius per fer-se amb les dades o fins i tot» el control de l’empresa. El fet de no estar ben protegides facilita els atacs. Es calcula igualment que el 60% de petites i mitjanes empreses es veuen obligades a tancar a Espanya després de patir un atac informàtic exterior.

El bloqueig dels sistemes informàtics poden durar una mitjana de 6’2 dies fins que no es paga un rescat per alliberar els equips. Moltes empreses no estan preparades tampoc per aguantar tant de temps bloquejades i, per aquest motiu, les conseqüències són nefastes i a vegades irrecuperables.

Partint de casos reals, els cibercriminals poden demanar per rescatar les dades entre 35.000 i 300.000 euros, xifres que, sovint, moltes empreses i companyies no poden fer-hi front. La ciberseguretat forma part d’una de les capes essencials en la protecció de les dades de l’empresa i en la garantia de la seva continuïtat en el mercat.

Rebre un atac pot suposar el tancament: així de clar. Per reduir l’exposició a les ciberamenaces hi ha sistemes que es poden adaptar a les característiques de cada empresa.

Algunes dades apunten que cada cop hi ha més conscienciació que cal prendre mesures de protecció. Dades recents indicaven que el 70% d’empreses espanyoles, preveu aquest any, augmentar les seves inversions en ciberseguretat, enfront del 55% de l’any passat, i un 26%, el mateix percentatge espera que aquest increment sigui del 10% o fins i tot major. Per aquest motiu la seguretat està cobrant major importància, però, així i tot, el 18% incrementarà en un 5% o menys el seu pressupost i el 15% no incorporarà canvis.