«La gent que participa en les activitats és més felic»

«És bo i sa que el nostre cervell sempre estigui actiu ja que això també beneficia per prevenir estats emocionals depressius i/o ansiosos»

Mireia Cano amb una resident. | DDG

Mireia Cano amb una resident. | DDG / ddg. girona

DdG

Els residents que en el centre fan activitats, quan estaven a casa també feien activitats?

Hi ha residents de tot, n’hi ha que prèviament a assistir a la residència o al centre de dia, ja realitzaven activitats, bé amb familiars, cuidadors/es o assistien en casals de gent gran. D’altres, mai havien fet cap tipus d’activitat, però de seguida en volen aprendre i fer coses. Altres, rebutgen fer activitats, però a poc a poc intentem que agafin un hàbit i els anem introduint perquè facin activitat diàriament.

Com afecta a l’estat emocional el fet de realitzar activitats?

Observem que fer activitats diàriament és important per tots els sentits, ja que com hem dit abans, és una eina per prevenir deterioraments cognitius i demències, però a l’hora també és molt important per prevenir estats emocionals depressius i/o ansiosos. Veiem que les persones que participen en la major part d’activitats, són gent més contenta, més feliç i solen presentar menys trastorn de l’estat d’ànim. Això és així, ja que mentre participen de les activitats, s’evadeixen de les seves preocupacions i, per tant, els fa sentir-se més bé i més realitzats.

Com és la relació entre els residents?

Veiem com es creen amistats, vincles entre ells i en ocasions també entre les seves famílies. Moltes vegades com que són gent de Girona de tota la vida, som partícips de retrobaments, és a dir, hi ha residents que s’havien conegut de petits o joves i no s’havien vist més i es retroben a la residència. És molt bonic veure aquesta relació entre ells en el seu dia a dia.

Quines activitats es porten a terme a la residència i centre de dia?

Es realitzen activitats de tot tipus. Fem tallers de pintura, jocs de taula, manualitats, bingo, cinema, artteràpia, musicoteràpia, tallers de gimnàstica grupal, tallers de memòria i estimulació cognitiva…També aprofitem les festivitats locals per realitzar activitats diferents. Per exemple, ara en temps de flors a la ciutat de Girona, hem fet flors per decorar la residència, però a més a més, durant tres dies de la setmana de temps de flors, hem muntat una paradeta a fora de la residència i els residents regalaven flors als veïns del barri. Quan són les fires de Girona, fem activitats relacionades amb les fires, fem taller de cuina on fem els nostres propis panellets… També tenim un hort urbà, on residents s’encarreguen de plantar i cuidar les verdures de temporada.

Quins són els beneficis de realitzar activitats d’estimulació cognitiva?

Les activitats d’estimulació cognitiva són considerades una teràpia no farmacològica que s’utilitza amb l’objectiu de prevenir el deteriorament cognitiu. Per tant, realitzar activitats d’entrenament cerebral mantingudes en el temps, redueix el risc de demència i pèrdua de memòria. Aquestes activitats ajuden per tant, a mantenir i millorar la memòria i les diferents funcions cognitives (llenguatge, percepció, atenció…). Realitzar activitats d’estimulació cognitiva fa que el cervell estigui actiu i treballi i per tant estigui realitzant exercicis que potenciïn els processos d’atenció, imaginació i creativitat, fluïdesa verbal...

Quin és el millor moment per començar a fer activitats d’estimulació cognitiva?

És bo i sa que el nostre cervell sempre estigui actiu. És per això, que és important realitzar activitats i que aquestes siguin diferents sempre. No cal esperar a tenir un deteriorament o una demència per començar a treballar la memòria i a realitzar activitats d’estimulació cognitiva. La prevenció és molt important i ens pot ajudar a retardar possibles problemes cognitius. Tot i això, quan ens jubilem, el nostre cervell deixa d’estar actiu com fins ho ha estat fins al moment, i és per això , que pot ser un bon moment per començar a realitzar activitats d’estimulació cognitiva. És important poder trobar un espai personal on es puguin realitzar activitats de lleure que ens agradin i que a més a més ens facin sentir productius.