La filla del mar, d’Àngel Guimerà, estrenada el 1899, transcendeix el seu temps i esdevé una de les peces més memorables de la literatura dramàtica catalana.

Una història, d’una vigència absoluta, ens parla de la discriminació i de la resistència de les comunitats a incorporar la diferència, i permet qüestionar-nos el paper dels instints en el comportament humà i també les seves contradiccions al voltant de conceptes com la identitat, la diferència i la pertinença.

No es tracta d’un musical convencional ni tampoc d’una obra de text, ja que es fu­sionen els gèneres perquè vagin a cavall a l’hora d’explicar la història. Així mateix, a través d’un llenguatge corporal més proper al teatre dansa, la companyia ens farà viatjar per al·legories físiques i per imatges plàstiques que arrodoneixen la peça en aquesta proposta multidisciplinària.

L’Àgata, una jove rescatada del mar quan era nena, ha crescut en un petit poble de la costa, i ha estat rebutjada constantment per tothom a causa dels seus orígens desconeguts. És considerada una animalota, una pària, una forastera. Però l’Àgata troba la pau en allò que justament li va robar la seva família en aquell naufragi: el mar. Amb la innocència d’algú que només pensa en l’horitzó, la pesca i la seva “germana” Mariona, l’arribada al poble de Pere Màrtir farà que l’Àgata es vegi involucrada en un complex triangle amorós que, tot i néixer com un engany, la portarà a viure un amor romàntic, extrem, purament instintiu i boig, i que desencadenarà unes conseqüències tràgiques.

Text i lletres: Jaume Viñas

Intèrprets: Xavi Casan, Mariona Castillo, Candela Díaz, Gracia Fernández, Irene Jódar, Albert Mora, Arnau Puig, Marc Sambola, Clara Solé i Toni Viñals

Disseny de llums: Jordi Berch

Escenografia i vestuari: Jordi Bulbena i Marc Udina

Disseny de so: Jordi Ballbé

Direcció: Marc Vilavella