De Jaume Torrent

Operació Shangó és una novel·la de carretera o, més ben dit, de camins. De les pistes de sorra que travessen el desert del Sàhara i que van d'Algèria a Mali i de Dakar a Marràqueix, i dels camins plens de fang que, travessant la selva, arriben al mar. L'acció transcorre durant els mesos de juliol i agost de l'any 1970, els mesos de més calor al desert i de pluges torrencials a l'Àfrica tropical.Tres joves es proposen fer un viatge a la panxa d'Àfrica, i el volen sufragar portant roses del desert a Barcelona amb la intenció de fer-hi negoci.

Al llarg del viatge van trobant i convivint amb tota mena de personatges: professors, exparacaigudistes belgues, una infermera, un gendarme malià, un maoista com a cap de poblat, fins i tot un autoestopista al mig del desert, al mateix temps que s'endinsen en unes cultures desconegudes i sorprenents.

Els protagonistes fan un viatge iniciàtic a través d'una Àfrica que bull il·lusionada pel triomf de la revolució algeriana i la creació de les noves repúbliques negres independents, quan a Occident els moviments juvenils hippies i del maig del 68 donen esperances d'un futur millor.