El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha publicat aquest divendres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l'Ordre per la qual s'aprova el reconeixement i el reglament de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català, amb caràcter transitori, a més de reconèixer el seu Consell Regulador provisional. La IGP Pa de Pagès Català empara un pa que respecta una manera de fer que, en essència, s'ha mantingut inalterada al llarg dels últims 100 anys a Catalunya i que es fonamenta en procediments d'elaboració lents i en el saber fer dels flequers durant la cocció. A partir d'ara, ja es podrà comercialitzar el producte amb aquest distintiu.

El pa protegit per aquesta IGP ha de complir estrictament un plec de condicions i un reglament per tal de garantir que el que arriba al consumidor és un pa amb totes les característiques del pa tradicional i que reuneix determinats trets visuals i organolèptics. Així, ha de ser rodó, d'imatge rústica, de crosta cruixent de color torrat, molla tendra i alveolat gran, del mateix color blanc que la farina que s'utilitza i, també, ha de romandre tendre en el temps i ha de tenir un gran aroma i sabor, certa acidesa per mantenir la sensació de frescor, una textura agradable passades unes vuit hores. A més, el procés d'elaboració ha de ser manual i s'ha de fer seguint el mètode d'elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària.

En el comerç, el pa de la IGP Pa de Pagès Català es trobarà clarament identificat. S'embossarà just en el moment de la venda, i es lliurarà als consumidors en bosses numerades amb el logotip identificatiu propi de la IGP. Només podran dur aquest distintiu, els pans de fleques inscrites al registre d'establiments elaboradors.

La IGP Pa de Pagès Català és un projecte que va iniciar al 2009 la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers, entitat que agrupa tots els gremis de flequers de Catalunya. Per aconseguir el reconeixement, sector i el Departament d'Agricultura porten treballant conjuntament des d'aleshores fins que s'ha fet realitat.

Una IGP és un distintiu d'origen i qualitat europeu que reconeix les característiques diferencials i/o reputació d'un producte elaborat en un territori concret. El reconeixement estatal transitori és una fita molt important en el llarg procés de reconeixement d'una IGP atès que a partir d'ara es podrà comercialitzar el producte amb aquest distintiu.

Més de 200 empreses manifesten la voluntat de formar part de la IGP

Els diferents gremis de flequers confien que la IGP pugui esdevenir un revulsiu en uns moments difícils en els quals la manera de garantir-se la viabilitat i competitivitat passa, entre altres, per apostar per la qualitat. Segons dades del propi sector, 200 empreses (que representen uns 350 punts de venda) ja han manifestat la voluntat de formar part de la IGP i les previsions són que el nombre d'empreses implicades passi a 250.