Les banderilles de cogombrets, anxova o seitó, ceba tendra i oliva, el gaspatxo, el salpicó de marisc i la sípia a la planxa amb all són les tapes més saludables, segons el rànquing de les millors tapes i begudes per a la salut, elaborat pel Institut Mèdic Europeu de l'Obesitat (IMEO). A aquestes tapes li segueixen els musclos a la vinagreta, el remenat de xampinyons o bolets amb all i una llesca de pa, el pebrot farcit de bacallà, la tapa de tonyina amb pebrot del piquillo i pa, i el pernil amb tomàquet.

"Gràcies a aquesta taula quan ens asseguem al xiringuito de la platja o al bar de sempre, sabrem què prendre i en quines quantitats, sense risc d'engreixar. I és que, en consulta sovint observem que costa més compaginar la dieta amb les vacances i, a l'hora de demanar el menú, la gent es deixa portar pel que demanen els altres, perquè fa bona olor o ve de gust, sense pensar en les conseqüències que a la llarga puguin exercir sobre la salut ", ha comentat el president de IMEO, Rubén Bravo.

De fet, s'estima que de mitjana els espanyols consumeixen entre 1 i 5 tapes per persona, tot i que aquesta quantitat es dispara durant el cap de setmana a 10 tapes per cap. El temps que passem de tapes i canyes ronda des dels trenta minuts fins a dues hores, coincidint amb els horaris del menjar o sopar.

"No cal tenir por a la tapa, ja que si seleccionem bé, la seva aportació calòrica pot ser baixa i fins a 'matar el nostre apetit' abans de dinar - entre 50 i 100 quilocalories la unitat -. Però això sí, hem de recordar que el consum calòric recomanat al dia per a les dones és entre 1.300 i 1.400 quilocalories, mentre que per als homes aquest varia entre 1.500 i 1.800 quilocalories ", ha postil · lat l'expert.

Per això, ha aconsellat consumir les tapes de verdures fresques i marisc per l'elevat valor nutritiu i omega 3 i ha recordat que els montaditos amb pa i maionesa, així com els fregits, són els que més engreixen. En aquest sentit, l'expert ha informat que, com a norma general, es recomana consumir els hidrats de carboni en la cervesa i el vi negre i les proteïnes en les tapes. "La cervesa és millor prendre-la del dia, ja que ens obre la gana i a la nit prendre la tapa amb una copa de vi negre perquè afavoreix el descans", ha postil · lat.