Les croquetes són una de les receptes més tradicionals de la cuina espanyola. Agraden a nens i grans i son perfectes com a entrant en dinars o sopars. Per aquest motiu et presentem 3 receptes de croquetes molt fàcils de preparar per celebrar el Dia Mundial de la Croqueta.

Croquetes de pernil i pollastre

Croquetes de pernil i pollastre

Ingredients: 50 g de pernil curat, 1 pit de pollastre, 2 ous, salsa beixamel, farina, pa mòlt, oli i sal.

Elaboració: El pit de pollastre -un cop cuit- i el pernil es piquen molt menuts i s'incorporen a la salsa beixamel remenant bé fins a obtenir una massa homogènia. Quan estigui al punt, s'estén sobre un plat, i es deixa refredar al menys durant sis hores.

Passat aquest temps i amb la massa completament freda es modelen les croquetes amb farina, ou batut i pa mòlt. Es fregeixen en una paella amb abundant oli calent. Un cop daurades, s'escorre l'oli i es col·loquen en un plat per portar-les a la taula immediatament.

Croquetes de patata i formatge

Croquetes de patata i formatge

Ingredients: 100 g de formatge ratllat, 3 ous, 50 g de mantega, pa ratllat, oli d'oliva i sal.

Elaboració: Les patates es renten bé i es posen a coure -sense pelar- en aigua bullint i sal, fins que al punxar-les amb una forquilla aquest entri amb facilitat. Ja cuites, es pelen i s'aixafen amb una forquilla fins aconseguir un puré. Es reserva una mica d'aquest puré i una mica de formatge ratllat.

S'afegeix la mantega i el formatge i es treballa amb ajuda d'una cullera de fusta fins que la massa estigui homogènia. A continuació, s'afegeixen dos rovells i, s'incorporen dues clares a punt de neu, tenint cura que no baixin molt ràpid. Es deixa reposar la massa durant dues hores.

Es va donant forma a les croquetes -rodones, allargades ...- i es passen per pa ratllat, ou batut i de nou per pa ratllat. Per acabar es fregeixen en oli ben calent, fins que estiguin daurades. Es serveixen acompanyades de puré de patata empolvorat amb formatge ratllat.

Croquetes de bacallà

Croquetes de bacallà

Ingredients: 200 g de bacallà, 1 vaset de llet, 2 ous, 250 g de patates, 1 gra d'all, farina, pa ratllat, oli i sal.

Elaboració: Les patates es pelen, es tallen en trossos grans i es posen a coure en una cassola amb aigua salada bullint. Ja cuites, s'escorren bé i es passen pel passapuré. El bacallà, que ha d'estar en remull des de la vigília, es posa en un recipient cobert amb aigua freda i s'acosta al foc.

Quan comença a bullir l'aigua es retira el bacallà, que es deixa refredar per treure-li la pell i les espines. S'esmicola bé, i juntament amb la llet es passa per la batedora fins a aconseguir una pasta fina, que es barreja amb el puré de patata. A continuació, s'incorpora un rajolí d'oli en el que prèviament hàgim fregit un gra d'all. Es barreja tot bé, i es rectifica de sal si fos necessari, i es van formant les croquetes, no gaire grans, amb ajuda de farina per donar-los forma.

Després es passen per ou batut i pa mòlt abans de fregir-les en una paella amb abundant oli calent fins que estiguin daurades. Quan estiguin al punt, s'elimina l'excés d'oli i es passen a una font per servir-les ben calentes, soles o amb salsa de tomàquet.