Degustar un bon formatge és per a molts un plaer gastronòmic de primer nivell. La base de qualsevol formatge és la llet, ja sigui de vaca, de cabra, d'ovella, búfala o altres mamífers rumiants. Catalunya és un país de tradició formatgera i es calcula que s'hi elaboren unes 250 varietats diferents. Triar i seleccionar els millors formatges no és una tasca fàcil, per això acudim a l'opinió dels experts. Lactium és el mercat de formatges més gran de Catalunya i allà s'hi celebra un dels concursos de formatges de referència de casa nostra. Aquests van ser els millors de l'última edició, segons el jurat de la mostra:
Millor Formatge Català 2021
Gläuc de Xauxa de la Formatgeria Xauxa (Les Preses, Garrotxa)
Segons els seus elaboradors, el Glauc, millor formatge de 2021, és un formatge blau de llet crua de vaca, cremós i amb una maduració de 4 a 5 mesos.
Aquests són els millors formatges que concursaven al Lactium en totes les categories
Tomes de vaca i búfala
Ceretani de Molí de Ger.
Tomes de cabra
El Gran Pep de Sant Gil d'Albió.
Serrats i Formatges de pasta dura d'ovella
El Serrat d'Ubach Formatgers
Pastes àcides de vaca i búfala
Fermió de La Balda
Pastes àcides de cabra
La Llossassa de Formatges Cuirols.
Pastes àcides d'ovella
Àvid de La Cleda
Pastes toves de vaca i búfala
Puigpedrós de Molí de Ger.
Pastes toves de cabra
El Pla de Mas Alba
Pastes toves d'ovella
El Cuines d'El Miracle
Tupins
Tupí de Ger: Molí de Ger.
Blaus
Gläuc de Xauxa.
Formatges de pasta cuita
El Miner de Formatges d'Espinelves.
IGP Garrotxa
Garrotxa de Blancafort.
Millor formatgeria sostenible
Mas Marcè.