El tofu està de moda. Encara que va arribar a Espanya com un mos exòtic, fa anys que resulta normal trobar-lo en restaurants i supermercats. No obstant això, per molts continua sent un desconegut. Els qui saben bé què és aquesta espècie de formatge d'origen japonès elaborat a partir de la soja són els vegetarians i vegans. El tofu és una important font de proteïna -el que el converteix en un important substitut de la carn- i a més aporta calci, fibres vegetals, vitamines i minerals. En anar a fer la compra el podem veure en diferents formes, en funció de la seva textura o solidesa. Encara que el més habitual és trobar-lo com un producte de consistència mitjana, n'hi ha de més ferms i també més cremosos. El que cal tenir en compte és que abans de cuinar-lo és necessari escórrer-lo de la següent forma:

  • Rebutjar el líquid en obrir l'embolcall i pressionar el tofu sobre un recipient adequat per seguir amb el procés.
  • Embolicar-lo en paper de cuina i, si preferim, també en un drap, i col·locar un pes damunt -un brick de llet bastaria- per deixar-lo reposar durant una hora abans de cuinar-lo.

A més, aquest aliment es presta per diferents receptes. Aquestes són dues d'elles:

Remenat de tofu

Ingredients

  • Tofu ferma
  • Ceba
  • Cúrcuma mòlta
  • Pebre negre mòlt
  • Julivert
  • Filantre
  • Sal

Preparació

Esmicolem el tofu amb una forquilla després de seguir el procés d'assecament. Piquem la ceba i l'escalfem en una paella amb oli. Després, incorporem el tofu, que podem continuar trossejant a la paella i afegim la sal i la resta de les espècies al gust, afegint el julivert al final. En menys de 10 minuts, el tofu quedarà daurat i estarà llest. Ho podem servir com a plat o en torrades.

Rotllo vegetarià de tofu

Rotllos de tofu SHUTTERSTOCK

Ingredients

  • Tofu
  • Pa de motlle o de pita
  • Tomàquet
  • Enciam
  • Salsa de soja
  • Coriandre
  • Oli d'oliva

Preparació

Talla el tofu en rodanxes per treure-li l'excés del sèrum. Posa a escalfar una mica d'oli d'oliva en una paella i daura el tofu i el coriandre per tots dos costats. Afegeix una mica de salsa de soja i espera fins que es redueixi per posar els condiments a foc lent. Mentrestant, pots preparar el pa de pita afegint-li una mica de maionesa vegana. Afegim el tofu cuinat, un tomàquet en rodanxes i l'enciam. Embolica'l fins a aconseguir un rotllo perfecte i gaudeix del teu nutritiu piscolabis vegà de tofu.