¿Fan de la maionesa? Ho entenem perfectament, i tenim bones notícies: no només és ideal per sucar-hi patates fregides, preparar una ensalada russa o acompanyar una salsitxa. La maionesa té el superpoder de donar vida a una infinitat de receptes, des de l’aperitiu fins al plat principal, sigui com a ingredient estrella o a tall de potenciador de textura o sabor.
És el moment de fer un cop d’ull a les receptes que us proposem a continuació per treure partit d’aquesta salsa suau i untuosa.
1. El sandvitx de tonyina ‘made in USA’
Per a aquesta recepta hem travessat la bassa gran i ens n’anem a un ‘best-seller’ culinari ianqui. En l’ultra famós receptari Martha’s American Food trobem una recepta fàcil i deliciosa de sandvitx de tonyina, ideal per a un àpat fresc, nutritiu i saludable que tan bé s’assenta en aquests dies d’estiu, sigui a casa o de pícnic a la platja. Es fa així...
Ingredients
- 2 llaunes de tonyina al natural
- 2 cullerades de maionesa
- 1 culleradeta de mostassa de Dijon
- ¼ d’api trinxat fi
- 4 fulls d’enciam
- ½ ceba picada
- 2 culleradetes de suc de llimona
- Sal i pebre al gust
- Llesques de pa de sandvitx
Elaboració
- En un bol, barregem tots els ingredients i els removem bé amb una forquilla.
- Omplim els sandvitxos disposant sobre el pa un full d’enciam i la preparació de tonyina i maionesa.
2. Ous farcits, l’estrella del pica-pica francès
Jean-François Piège, una de les estrelles dels fogons francesos, propietari del restaurant La Poule au Pot a París, és un dels fervents defensors de la recepta tradicional dels ous farcits, ‘hit’ del receptari francès. Els prepara així:
Ingredients
- 8 ous
- 1 bol de maionesa casolana (recepta amb mostassa)
- Vinagre de vi
- Torradetes
Elaboració
- Coem els ous 8 minuts en aigua salada.
- Els deixem refredar i els pelem.
- Els tallem en dos i traiem 5 rovells durs que disposarem en un bol i barrejarem amb la maionesa i un raig de vinagre.
- Els altres tres rovells els picarem i ho reservarem per decorar.
- Omplim les clares amb la preparació de rovell-maionesa i empolvorem amb els rovells picats.
- Ho deixem refredar bé a la nevera abans de servir amb torradetes.
3. ’Wrap’ de salmó amb ou dur i maionesa, per als més ‘cool’
Estrella d’un ‘brunch’ o entrant perfecte, aquest plat es prepara en un no res.
Ingredients
- 4 tortilles de blat per a ‘wrap’
- 4 talls de salmó fumat
- 2 ous durs
- 6 cullerades de maionesa
- El suc d’una llimona
- 1 tomàquet tallat fi
- 1/2 cogombre picat
- Fulls d’enciam
Elaboració
- Tallem molt finament tots els ingredients i els barregem junts en un bol.
- Omplim i tanquem els ‘wraps’.
- Ho deixem refredar unes hores a la nevera abans de servir.
4. Amanida de pasta a l’estil piemontesa
Es tracta d’una recepta que fusiona dues amanides estrella de l’estiu en una: la de pasta i la piemontesa. Un plat salvavides de capçalera, que a més pot ser un excel·lent aliat antiminves.
Ingredients
- 600 g de pasta (tipus penne o fusilli)
- 375 g de dauets de pernil dolç
- 6 patates petites
- 4 tomàquets
- 4 ous durs
- 10 cogombrets
- 170 g de maionesa
- Fulletes de julivert
- Sal i pebre
Elaboració
- D’una banda, couem la pasta i, de l’altra, les patates pelades. Les deixem refredar una vegada estiguin al punt.
- Una vegada refredades, ho barregem amb els altres ingredients i ho removem.
- Ho deixem a la nevera abans de servir.
5. Alvocats farcits, la recepta més reeixida
Els alvocats estan més de moda que mai, i cal treure’n partit. Farem una recepta lleugera i sana per a un primer plat perfecte en aquesta temporada.
Ingredients
- 4 alvocats
- 6 bastonets de cranc
- 12 gambes pelades i tallades a trossets
- 3 cullerades de maionesa
- 1 cullerada de suc de llimona
Elaboració
- Barregem en un bol les gambes, els bastonets de cranc, la maionesa i el suc de llimona.
- Buidem els alvocats i en conservem la pell.
- Barregem la carn dels alvocats amb la resta de la barreja, delicadament.
- Omplim les pells i servim.
6. Ous remenats perfectes
Els ous remenats donarien per a un tema. El que per a alguns semblen ser uns ous trencats com un boig i sense solta ni volta en una paella, per a d’altres és una recepta que requereix uns trucs. Els revelem a continuació, si vols que et quedin d’escàndol.
Ingredients
- 4 ous
- 1 cullerada d’aigua temperada
- 1 cullerada de maionesa
- 1 cullerada de mantega
- Sal i pebre al gust
Elaboració
- Fonem la mantega en una paella i, mentrestant, en un bol batem els ous amb l’aigua, la maionesa i salpebrat al gust.
- Una vegada la paella estigui calenta, hi aboquem la barreja i removem amb una forquilla.
- Ho posem al plat amb la textura dels ous encara humida.
7. Espàrrecs gratinats amb maionesa
Una recepta una mica vella, però que no perd el potencial de sabor. Ideal per a un resultat treballat, tot i que fàcil. Dit i fet.
Ingredients
- 1 pot d’espàrrecs blancs gruixuts (o 6 espàrrecs blancs naturals que courem)
- 6 talls de pernil serrà
- 200 g de formatge fresc
- Sal i pebre
- 4 cullerades de maionesa
Elaboració
- En un bol, barregem el formatge amb la maionesa i salpebrem el gust.
- Barregem i untem el pernil amb aquesta preparació.
- Enrotllem cada espàrrec amb un tall de pernil untat i en disposem un al costat de l’altre.
- Per sobre, hi posem una capa de maionesa i ho gratinem uns minuts al forn (fins que es dauri).