¿Fan de la maionesa? Ho entenem perfectament, i tenim bones notícies: no només és ideal per sucar-hi patates fregides, preparar una ensalada russa o acompanyar una salsitxa. La maionesa té el superpoder de donar vida a una infinitat de receptes, des de l’aperitiu fins al plat principal, sigui com a ingredient estrella o a tall de potenciador de textura o sabor.

És el moment de fer un cop d’ull a les receptes que us proposem a continuació per treure partit d’aquesta salsa suau i untuosa.

1. El sandvitx de tonyina ‘made in USA’

Per a aquesta recepta hem travessat la bassa gran i ens n’anem a un ‘best-seller’ culinari ianqui. En l’ultra famós receptari Martha’s American Food trobem una recepta fàcil i deliciosa de sandvitx de tonyina, ideal per a un àpat fresc, nutritiu i saludable que tan bé s’assenta en aquests dies d’estiu, sigui a casa o de pícnic a la platja. Es fa així...

Ingredients

  • 2 llaunes de tonyina al natural
  • 2 cullerades de maionesa
  • 1 culleradeta de mostassa de Dijon
  • ¼ d’api trinxat fi 
  • 4 fulls d’enciam
  • ½ ceba picada
  • 2 culleradetes de suc de llimona
  • Sal i pebre al gust
  • Llesques de pa de sandvitx

Elaboració

  • En un bol, barregem tots els ingredients i els removem bé amb una forquilla.
  • Omplim els sandvitxos disposant sobre el pa un full d’enciam i la preparació de tonyina i maionesa. 

2. Ous farcits, l’estrella del pica-pica francès

Jean-François Piège, una de les estrelles dels fogons francesos, propietari del restaurant La Poule au Pot a París, és un dels fervents defensors de la recepta tradicional dels ous farcits, ‘hit’ del receptari francès. Els prepara així:

Ingredients

  • 8 ous
  • 1 bol de maionesa casolana (recepta amb mostassa)
  • Vinagre de vi
  • Torradetes

Elaboració

  • Coem els ous 8 minuts en aigua salada.
  • Els deixem refredar i els pelem.
  • Els tallem en dos i traiem 5 rovells durs que disposarem en un bol i barrejarem amb la maionesa i un raig de vinagre.
  • Els altres tres rovells els picarem i ho reservarem per decorar. 
  • Omplim les clares amb la preparació de rovell-maionesa i empolvorem amb els rovells picats.
  • Ho deixem refredar bé a la nevera abans de servir amb torradetes.  

3. ’Wrap’ de salmó amb ou dur i maionesa, per als més ‘cool’

Estrella d’un ‘brunch’ o entrant perfecte, aquest plat es prepara en un no res. 

Ingredients

  • 4 tortilles de blat per a ‘wrap’
  • 4 talls de salmó fumat
  • 2 ous durs
  • 6 cullerades de maionesa
  • El suc d’una llimona
  • 1 tomàquet tallat fi
  • 1/2 cogombre picat
  • Fulls d’enciam

Elaboració

  • Tallem molt finament tots els ingredients i els barregem junts en un bol.
  • Omplim i tanquem els ‘wraps’.
  • Ho deixem refredar unes hores a la nevera abans de servir. 

4. Amanida de pasta a l’estil piemontesa

Es tracta d’una recepta que fusiona dues amanides estrella de l’estiu en una: la de pasta i la piemontesa. Un plat salvavides de capçalera, que a més pot ser un excel·lent aliat antiminves. 

Ingredients

  • 600 g de pasta (tipus penne o fusilli)
  • 375 g de dauets de pernil dolç
  • 6 patates petites
  • 4 tomàquets
  • 4 ous durs
  • 10 cogombrets
  • 170 g de maionesa
  • Fulletes de julivert
  • Sal i pebre

Elaboració

  • D’una banda, couem la pasta i, de l’altra, les patates pelades. Les deixem refredar una vegada estiguin al punt. 
  • Una vegada refredades, ho barregem amb els altres ingredients i ho removem.
  • Ho deixem a la nevera abans de servir.

5. Alvocats farcits, la recepta més reeixida

Els alvocats estan més de moda que mai, i cal treure’n partit. Farem una recepta lleugera i sana per a un primer plat perfecte en aquesta temporada. 

Ingredients

  • 4 alvocats
  • 6 bastonets de cranc
  • 12 gambes pelades i tallades a trossets
  • 3 cullerades de maionesa
  • 1 cullerada de suc de llimona

Elaboració

  • Barregem en un bol les gambes, els bastonets de cranc, la maionesa i el suc de llimona.
  • Buidem els alvocats i en conservem la pell.
  • Barregem la carn dels alvocats amb la resta de la barreja, delicadament.
  • Omplim les pells i servim.

6. Ous remenats perfectes

Els ous remenats donarien per a un tema. El que per a alguns semblen ser uns ous trencats com un boig i sense solta ni volta en una paella, per a d’altres és una recepta que requereix uns trucs. Els revelem a continuació, si vols que et quedin d’escàndol.

Ingredients

  • 4 ous 
  • 1 cullerada d’aigua temperada
  • 1 cullerada de maionesa
  • 1 cullerada de mantega
  • Sal i pebre al gust

Elaboració

  • Fonem la mantega en una paella i, mentrestant, en un bol batem els ous amb l’aigua, la maionesa i salpebrat al gust.
  • Una vegada la paella estigui calenta, hi aboquem la barreja i removem amb una forquilla.
  • Ho posem al plat amb la textura dels ous encara humida. 

7. Espàrrecs gratinats amb maionesa

Una recepta una mica vella, però que no perd el potencial de sabor. Ideal per a un resultat treballat, tot i que fàcil. Dit i fet.

Ingredients

  • 1 pot d’espàrrecs blancs gruixuts (o 6 espàrrecs blancs naturals que courem)
  • 6 talls de pernil serrà
  • 200 g de formatge fresc
  • Sal i pebre
  • 4 cullerades de maionesa

Elaboració

  • En un bol, barregem el formatge amb la maionesa i salpebrem el gust.
  • Barregem i untem el pernil amb aquesta preparació.
  • Enrotllem cada espàrrec amb un tall de pernil untat i en disposem un al costat de l’altre.
  • Per sobre, hi posem una capa de maionesa i ho gratinem uns minuts al forn (fins que es dauri).