El grup carni Discarlux i la sidreria Saizar, es proclamen vencedors de la XIII edició del concurs estatal de graella, a la darrera jornada de Sant Sebastià Gastronomika, esdeveniment que acull el millor de la gastronomia basca, espanyola i mundial. Aquest binomi vencedor representa el bon fer en un concurs que té com a finalitat triar la millor graella d'Espanya i la millor càrnia.

Discarlux es va presentar amb una raça de vaca Simmental amb 60 dies de maduració, seleccionada per José Portas, CEO i cofundador de l'empresa, pel seu alt grau d'infiltració. Els graellats, Ramón Lertxundi (Saizar) i Koldo Arrieta (Discarlux), van aconseguir la precisió exacta per obtenir la temperatura correcta en el moment precís i fer les delícies del jurat.

Un jurat que va valorar la qualitat, cocció i sabor del producte i que va ser constituït per una part professional, encarregat d'assignar el 60% de la puntuació final, i per un jurat popular, la valoració del qual va representar el 40% restant.

Aquest guardó ratifica per què Discarlux és tot un referent del sector carni dins i fora de les nostres fronteres. Actualment donen servei nacional i internacional tant als millors restaurants i rostidors, hotels, botigues especialitzades, supermercats i carnisseries.

Des de Discarlux destaquen la importància de rebre un premi d'aquestes característiques a Euskadi, i més concretament a Donostia, bressol dels grans rostidors d'Espanya i davant dels cuiners més importants del món. També agraeixen la confiança dipositada des dels seus inicis per part de la sidreria d'Usúrbil.

En una edició en què Gastronomika ha reivindicat la gastronomia de la generositat davant la de la competició, la resta de restaurants participants al concurs van ser: Urkiola (Beasain), Mà Lenta (Vitòria), Casa Luisa (Ayegui, Navarra), rostidor de la Reina (Granada), Saizar (Usurbil), Iturrama (Pamplona), Los Patios (Gijón) i El Nacional (Barcelona).

El Concurs Estatal de Graella Sant Sebastian Gastronomika-Euskadi Basque Country és actualment el concurs més longeu del congrés. Va néixer l'any 2010 amb el propòsit de transmetre i comunicar aquesta manera de cuinar tan singular.