Un estudi impulsat per dues investigadores catalanes ha constatat que les sèries per a adolescents espanyols -també conegudes com a «teen series»- segueixen presentant personatges femenins i masculins que perpetuen els rols de gènere. Segons l'estudi de la investigadora del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Maria José Masanet i de la Universitat Ramon Llull (URL) Magdalena Fedele, les sèries construeixen una «esfera femenina vinculada a la responsabilitat i a la sensibilitat» i «una esfera masculina vinculada amb la rebel·lia».

Per realitzar la investigació van enquestar 787 estudiants de Barcelona que van elegir els seus personatges favorits; després, van analitzar les característiques i rols que aquests representaven. Així, van establir quatre variables per a l'estudi; el gènere de l'espectador, el gènere del personatge, els atributs que l'enquestat destaca per elegir el personatge i les característiques dels personatges favorits.

L'enquesta va constatar que els nois i noies tendien a elegir com a favorits personatges masculins per ser «rebels», «divertits» i «dolentots amb bon cor», mentre que els femenins eren elegits per ser «bones persones» i «valentes i decidides».

Les conclusions indiquen que l'adolescent home té com model «un noi que és agressiu i dolent», amb «carències emocionals» i «incapaç de mantenir una comunicació íntima amb la seva parella», mentre que «les noies són representades com a responsables, sinceres i preocupades per les seves parelles». Per a Masanet, «el fet que el ' malote amb bon cor' sigui un model d'atracció per a les dones és preocupant», perquè «reivindica el mite de l'amor romàntic, d'estimar és patir, i normalitza el conflicte i sofriment dins la relació».

Les autores també alerten de la «necessitat de representar personatges més plurals i complexos allunyats dels clàssics estereotips que acaben perpetuant les diferències de gènere, en ser imatges que actuen en les perspectives i anhels dels adolescents, i també en els seus models de relació afectiva».

Les investigadores van seleccionar per ser de producció espanyola, tenir un alt índex d'audiència i ser de les preferides entre els joves, les sèries Física o Química, Los Protegidos i El Barco, emeses entre 2008 i 2013 per la cadena Antena 3.