La Casa Saladrigas va acollir ahir al matí la commemoració del centenari de la publicació del primer número de la revista Recvll, que va instaurar els premis Recvll fa més de mig segle de vida. L'Acte Institucional el van encapçalar l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el president de l'Associació Recvll, Salvador Roca. Els van acompanyar la tinenta d'alcalde de l'Arxiu Municipal, Olga López, i l'arxiver municipal, Toni Reyes, en una sala on només es van permetre vint assistents per les restriccions sanitàries.

Roca va lliurar a Canosa una reproducció de la portada del primer exemplar de Recvll, que va veure la llum el 12 de juny del 1920, i un exemplar del seu darrer número, el 2.180, dedicat al primer centenari.

La iniciativa de la revista Recvll la van encapçalar el juny del 1920 un grup de joves blanencs capitanejats per Salvador Cornellà, que van engegar la publicació des d'una petita rebotiga del carrer Ample de Blanes. Es tractava d'una publicació modesta, feta a mà: des de la capçalera fins als articles i il·lustracions que ja començaven a mostrar els trets d'identitat que han perdurat en el temps.

Entre els col·laboradors que van haver a l'inici s'hi compten des de Joaquim Ruyra, l'il·lustrador Joan Junceda, Vicenç Coma i Soley, i Benet Ribas, entre d'altres. Cinc mesos després del primer número ja es va publicar el primer exemplar imprès de Recvll, que va seguir editant-se ininterrompudament fins el juliol de 1936. Llavors, va desaparèixer i no va tornar a recuperar paraules fins el Nadal de 1949.

Tres anys més tard, al 1952, s'inicia la celebració de la Festa Anyal de Recvll, i va començar així una tradició que al 1964 va desembocar en la convocatòria del primer Premi Literari Recvll, que va celebrar els 50 anys en l'edició del 2015.

Des d'ahir mateix es pot accedir online als números digitalitzats de la revista Recvll des del 1920 fins al 1975, a l'espera de continuar digitalitzant la resta. Els 1.240 primers exemplars es poden consultar al web de l'Ajuntament de Blanes.