La demarcació de Girona del Col.legi de Periodistes de Catalunya retrà homenatge als sanitaris gironines que combaten «a primera línia» la pandèmia de la covid-19 . El col·lectiu rebrà «de forma simbòlica» la Mosca de Sant Narcís en l'acte que tindrà lloc el pròxim dimarts a les 8 del vespre a la Casa de Cultura de Girona. El premi el recolliran, en representació de tots ells, la presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Girona, Alícia Rey, i el president del Col.legi Oficial de Metges de Girona, Josep Vilaplana.

A més, la revista Recvll de Blanes rebrà la Mosca del Col·legi 2020, coincidint amb la celebració del seu centenari. El premi busca reconèixer la trajectòria d'aquest «cas particular» de la premsa comarcal catalana. La revista va néixer el 12 de juny del 1920, gràcies a la iniciativa d'uns joves del municipi selvatà amb inquietuds periodístiques. Aquell dia, veia la llum el primer exemplar escrit a mà i, uns mesos més tard, ho faria el primer número imprès. Tot i el parèntesi que va suposar la Guerra Civil, la revista es va tornar a publicar el Nadal del 1949 i l'any 1964 es va convocar el primer Premi Literari Recvll, que aquest any ha arribat a la seva 56a edició.

Tanmateix, els dos guardons més reconeguts que entrega la delegació gironina del Col·legi de Periodistes són la Mosca Grossa i la Mosca Borda. Ambdues distincions no es podran conèixer fins al mateix dimarts al vespre. La Mosca Grossa és per al professional o col·lectiu que més ha facilitat la tasca periodística, mentre que la Mosca Borda s'entrega a aquella persona o entitat que ha posat més pals a les rodes als periodistes. Els dos premis s'escullen per votació.

La mosca de Carme Sanglas

El guardó d'aquesta edició dels premis és obra de l'artista Carme Sanglas. Es tracta d'una peça que dona tot el protagonisme a la figura de la mosca, «que ha passat de ser un animal minúscul a tenir unes proporcions considerables», segons va informar ahir l'organització dels premis, que va presentar l'obra en una roda de premsa. La peça està fosa en bronze, «un material noble i perdurable», perquè, segons la seva creadora, «és un trofeu, un premi al treball ben fet, a l'esforç per entendre, a la valentia en la denúncia, a l'encert en la cerca de la veritat. I també un toc d'atenció».