La mort atroç de George Floyd a mans de la policia va provocar dolor i ràbia als Estats Units i a tot el món. El que ha estat qualificat com l'assassinat d'aquest ciutadà afroamericà a Minneapolis (Minnesota) el 25 de maig passat va tornar a fer sortir a la llum el racisme, la violència i les desigualtats que persisteixen a la societat nord-americana. El programa 30 minuts de TV3 estrena aquesta nit Sense justícia no hi haurà pau, un reportatge que fa un recorregut pel que ha passat en els darrers cinc anys, en què l'equip que l'ha fet ha viatjat als Estats Units per endinsar-se en el moviment Black Lives Matter, «La vida dels negres compta». Ara hi ha tornat per parlar amb alguns supervivents de la violència policial i també els que lluiten per la justícia i contra les actituds racistes de la policia que els hauria de protegir.

Els nivells de desigualtat pel color de pell que hi ha en aquesta ciutat són entre els pitjors dels Estats Units i el nom de George Floyd no va fer sinó afegir-se a la llarga llista d'afroamericans que han mort per la violència policial. Es diu que, aquí, els ciutadans afroamericans tenen tres vegades més probabilitats de ser aturats de llarga durada que els blancs i onze vegades més possibilitats d'acabar a la presó.

Els primers dies després de la mort de Floyd, milers de manifestants van sortir al carrer per protestar i van tallar carrers. La policia va respondre violentament disparant bales de goma i gasos lacrimògens per fer retrocedir una multitud que només reclamava justícia i mostrava la seva indignació per un racisme policial que no canvia, malgrat les morts que els seus actes han causat.

Davant de les creixents protestes arreu del país, els alcaldes i els governadors van fer un desplegament enorme de les forces de l'ordre per «ofegar la violència», però els policies responsables de la mort de Floyd seguien en llibertat.

Els Estats Units tenen 18.000 departaments de policia, amb 800.000 agents, i l'any passat, 89 van morir en acte de servei, 41 dels quals van ser morts accidentals. A la vegada, però, la policia va matar més de mil persones i els afroamericans tenen tres vegades més probabilitats de ser una d'aquestes víctimes que els blancs.

Durant aquests mesos de campanya electoral, Donald Trump ha volgut mostrar la seva força desplegant l'exèrcit contra els manifestants i demostrant una nul·la empatia amb les protestes i la seva causa.