La cita amb Rio 2016 congregarà als millors esportistes de tot el món. Entre tots aquests professionals destacaran grans figures de l'esport, en cadascuna de les seves categories. D'aquests noms, cal destacar esportistes com Michael Phelps o Usain Bolt. Es tracta de les grans estrelles de la natació i l'atletisme mundial, respectivament, i arriben a aquests Jocs Olímpics amb la intenció de seguir revalidant les seves medalles.

Usain Bolt (JAM, 29 anys). atletisme

El bòlid jamaicà va donar un ensurt de mort a l'atletisme, i per tant a l'olimpisme, quan es va lesionar en els 'trials' del seu país, però la seva reaparició a Londres va tranquil·litzar a tothom. La seva presència a Rio es necessària com poques vegades ho ha estat la d'un atleta en una cita olímpica. Tot just li queden superestrelles a l'atletisme i menys encara figures lliures de tota taca. Sense ell, Rio ploraria; amb ell, ja recuperat, riu, s'il·lusiona i s'afanya a gaudir amb un tercer triplet (100, 200 i 4x100) que engrandiria encara més la seva llegenda.

Neymar Jr (BRA, 24). futbol

El crac del torneig de futbol. Sobre les seves espatlles recau el pes d'aixecar de la depressió futbolística i social en què es troba el seu país després del 'mineirazo' del Mundial i la recessió que assetja el gegant sud-americà. Un repte majúscul en un torneig menor en el món futbol, ??però no per a la 'verdeamarela', que no té l'or olímpic. Fins i tot el mateix Neymar va fracassar en el primer intent, a Londres 2012, escombrat sense contemplacions a la final pel 'tri' mexicà.

Kevin Durant (EUA, 27). bàsquet

Protagonista de l'estiu amb el seu trasllat a Oakland per unir-se als Warriors. Les renúncies dels gairebé esgotats Stephen Curry i Lebron James l'han deixat com a gran estrella del Team USA de bàsquet. Tot i les absències, estarà més que ben acompanyat (Carmelo, Irving, Thompson, Butler ...) i a res que mostri la seva implacable capacitat anotadora, l'aler de Washington D.C. liderarà els seus a l'habitual or americà.

Michael Phelps (EUA, 31). natació

La gran estrella olímpica de la història, com demostren les seves 18 medalles d'or i 22 en total -més que ningú-, tornarà a ser-ho quan ja molts no l'esperaven: als 31 anys i després d'una lleu retirada d'escena que no li va omplir massa. Ha tornat amb força i en els 'trials' USA ha tornat a demanar un lloc sota els focus per Riu.

Novak Djokovic (SER, 29). tennis

L'or a Londres 2012 i la recent victòria a Wimbledon d'Andy Murray gairebé deixen al serbi en segon pla, però Djokovic és el número 1 del tennis actual i líder d'una participació que inclou un altre crac indiscutible, Rafa Nadal. Encara que l'espanyol arriba amb dubtes per la seva recent lesió i podria no jugar el torneig individual. Entre tots dos, 26 títols de Gran Slam i l'or de Nadal a Pequín. El de Belgrad, sens dubte el gran favorit, busca el seu primer títol olímpic.

Kohei Uchimura (JAP, 27). gimnàstica

Dominador des de 2009 al concursos complet individual, els sis títols consecutius que suma i l'or aconseguit a Londres el fan indiscutible favorit al tercer gran esport olímpic, la gimnàstica. Un repte que el motiva especialment a Rio: revalidar el títol. Una cosa que no fa ningú des de la seva compatriota Sawao Sato a Munic 1972. Una vintena de medalles entre olímpiques i mundials adornen el seu inacabable palmarès.

Chris Froome (GBR, 31). Ciclisme

Sumant el seu tercer Tour s'ha tret el cap entre els grans ciclistes de tots els temps. Després d'aconseguir el bronze en la crono de Londres 2012, ara buscarà l'or en línia en un circuit a la seva mida: duríssim i per escaladors. També tindrà opcions a la crono. Forma part d'un equip britànic de ciclisme que atemoreix, amb els seus ex-companys Bradley Wiggins i Mark Cavendish de nou de tornada a la pista.

Serena Williams (EUA, 34). tennis

Repetir el seu or de Londres és el pròxim objectiu d'una de les grans de la història en l'esport de la raqueta, un Serena que des de fa temps no lluita contra els seus rivals sinó contra les millors de tots els temps. Només l'australiana Margaret Court (25) suma més Grand Slam que Serena (22), que acaba d'igualar en aquesta estadística a Steffi Graf.

Simone Biles (EUA, 19). gimnàstica

Els Jocs esperen amb els braços oberts a aquest impressionant talent al que avalen 14 medalles mundialistes, 10 d'or, per al seu debut olímpic. Lidera el potent equip nord-americà que apunta a repetir l'èxit de Londres 2012.

Dafne Schippers (HOL, 24). atletisme

La jove i poderosa velocista holandesa és candidata a Reina dels jocs si manté la seva puixança. En l'últim mundial, a Pequín, va estendre al món el seu domini a Europa amb un or 200 metres i una plata en 100. Favorita en el doble hectòmetres i candidata a la recta de meta, molt hauran de córrer les nord-americanes i del Carib per frenar les esperances que els Països Baixos i Europa han posat en aquesta atleta amb cos de jugadora de bàsquet.

Shelly-Ann Fraser-Pryce (JAM, 29). atletisme

'Pocket rocket (coet de butxaca)', el seu sobrenom davant el minvat del seu físic de 1,52 metres d'alçada, té davant seu un repte inèdit i colossal; 1 tercer or olímpic consecutiu en 100 després dels de Pequín i Londres. És el més semblant a Usain Bolt a l'apartat femení. Tretze medalles entre Jocs i Mundials a l'aire lliure fan d'ella una de les principals referències femenina de l'atletisme a Rio.

Katie Ledecky (EUA, 19). natació

Després de la seva aparició -sent nena- a Londres, Ledecky no ha deixat de dominar aclaparadorament la natació lliure a la piscina. Les 14 medalles d'or sumades des de llavors en Mundials (Barcelona 2013 i Kazan 2015) i Pa-Pacífics (Gold Coast 2014) la fan gairebé única favorita a l'or del 200 al 800 lliure, passant pel 400.

Caster Semenya (SUD, 25). atletisme

Després de la seva impactant aparició al Mundial Júnior de 2008 i la posterior controvèrsia sobre el seu sexe que va apagar una mica la seva figura després dels Mundials de Berlín 2009, Semenya ha tornat aquest any amb força i no només es presenta com a gran candidata or en 800, sinó que amenaça també l'estratosfèric rècord dels vuitanta de Jarmila Katroschvilova (1: 53.28).

Fabiana Muhrer (BRA, 34) Atletisme

La gran esperança de medalla de l'atletisme brasiler (4,87 aquesta temporada). Al seu duel llatí a la perxa amb la cubana Yarisley Silva (4,84) -una vegada que Yelena Isinváyeba (4,90) no pot participar pel veto als atletes russos- li ha sortit una convidada d'última hora: la nord-americana Sandi Morris (4,93).