L'atleta palamosí Adel Mechaal, subcampió d'Europa de 5.000 metres, està disposat a recórrer al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) si no se li permet competir en els Jocs Olímpics a causa de la investigació oberta sobre tres incompareixençes seves en controls de dopatge.

Mechaal no va poder viatjar, el dijous passat, a Rio amb la resta de l'equip olímpic d'atletisme a causa que la seva acreditació no està en regla.

El responsable d'atletisme en la delegació olímpica espanyola, José Luis de Carlos, al seu torn director general de la Federació Espanyola, confia que el cas, que defineix com "un problema administratiu", es resolgui a temps.

"A dia d'avui Mechaal no té cap sanció i espero que el cas es resolgui avui mateix. No hi ha resque oficialment li impedeixi participar en els Jocs, encara que en temes de dopatge mai pots saber quan pot sorgir un cas que ve de setmanes o mesos enrere", va dir De Carlos.

Mechaal, que vol participar en dues proves als Jocs, té les sèries d'1.500 el dimarts 16 a partir de les 10.30 hores locals i la primera ronda de 5.000 l'endemà, a les 10.05.

Segons les fonts consultades, dues de les suposades incompareixençes de Mechaal no estan confirmades.

L'atleta, que el mes passat va aconseguir la medalla de plata en la final europea de 5.000 metres, per darrere del també espanyol d'origen marroquí Ilias Fifa, només reconeix que no va justificar la seva absència de Palamós (Girona) quan va ser requerit per passar un control de dopatge al desembre passat, però nega que no comuniqués els seus moviments en els altres dos casos.

En aquests, Mechaal assegura que va comunicar mitjançant correus electrònics a les autoritats antidopatge que estava competint una vegada a Elgóibar i l'altra a Heusden-Zolder (Bèlgica), encara que finalment no va ser al cross guipuscoà per trobar-se malalt a Sevilla.

L'atleta aporta els correus enviats, en el primer cas a l'Agència Espanyola Antidopatge (AEPSAD) i en el de la reunió belga a la IAAF per explicar que el 16 de juliol estaria a Heusden-Zolder i no en la seva concentració de Font Romeu (Pirineus francesos), que figurava com la seva residència en aquesta data al programa ADAMS (aplicació perquè els atletes de d'elit comuniquin a les autoritats antidopatge la seva localització durant tot l'any).

Mechaal assegura que té els dos correus que va enviar a les dues organitzacions i està a l'espera que el seu cas es resolgui favorablement. En cas contrari, segons les fonts, està disposat a recórrer al TAS.

El reglament antidopatge de la IAAF estableix (art. 32), entre les infraccions, la "negativa o resistència, sense justificació vàlida, a una recollida de mostres després d'una notificació feta conforme a les normes antidopatge aplicables, o evitar de qualsevol altra forma la recollida de mostres".

En la seva apartat d, indica que la "vulneració dels requisits sobre la disponibilitat de l'atleta per a la realització de controls fora de competició, inclou el no presentar la informació requerida sobre la seva localització, així com els controls que es considerin fallits sobre la base de les normes internacionals per a Controls".

"Qualsevol combinació de tres controls fallits i/o no presentació de la informació sobre la seva localització, que es produeixi en un període de divuit mesos establert per la IAAF i/o les Organitzacions Antidopatge amb jurisdicció sobre l'Atleta, constituirà una infracció de les normes antidopatge".