La nedadora catalana Mireia Belmonte va ser l'encarregada d'estrenar el còmput de medalles de la delegació espanyola als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro després d'aconseguir el bronze en la prova dels 400 metres estils, amb un temps de 4:32.39. Belmonte va veure's superada per l'hongaresa Katinka Hosszu (4:26.36) i per la nordamericana Maya DiRado (4:31.15).

Aquest metall té molt mèrit després de veure la manera en què el va aconseguir, ja que estava a més d'un segon del podi abans de l'últim gir, posició que ocupava la britànica Hannah Miley, que no va poder aguantar el ritme davant l'atac de la catalana i va cedir-li la posició de podi per només 15 centèssimes de diferència.

"Els darrers 100 metres han estat agònics, però ho he donat tot i al final he obtingut una recompensa", va assenyalar Belmonte, que ja acumula tres metalls olímpics en el seu palmarès, sumant aquest bronze als dos argents aconseguits als Jocs de Londres del passat 2012 (200 papallona i 800 estils).

Mireia Belmonte tindrà ocasió d'ampliar la seva collita de medalles en les cinc proves que encara ha de disputar en els Jocs Olímpics de Rio (400 lliures, 200 estils, 200 papallona, 4 x 200 i 800 lliures).

Això fa que no vulgui celebrar res fins al final de la competició i, ahir, declarava que "aquest és un campionat molt llarg. Són molts dies de competició, nedo moltes proves, així que s'ha d'anar dia a dia. En uns Jocs Olímpics has d'oblidar el que has fet el dia anterior, sigui bo o dolent".

La badalonina va ser felicitada pel president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i pels líders dels partits PSOE, Pedro Sánchez, i Ciutadans, Albert Rivera, així com pel secretari de Política de Podemos, Íñigo Errejón.

El president del Consejo Superior de Deportes, Miguel Cardenal, va afirmar que "la medalla de Mireia Belmonte es una heroïcitat que ens permet somiar amb una exitosa participació en aquests Jocs Olímpics". Segons Cardenal, el podi de Belmonte és una veritable gesta perquè "ho ha aconseguit en una cursa amb marques mai vistes abans i remuntant excepcionalment en l'últim llarg", i va considerar que té "el valor afegit de trencar la barrera psicològica del primer dia de competició, en el que són moltes les adaptacions, pressions i nervis que passen els nostres esportistes".

Sense final dels 400 lliures

Tot i l'èxit aconseguit als 400 estils, Belmonte no podrà repetir medalla als 400 lliures, categoria en la que va quedar fora de la final en acabar la ronda classificatòria en la quinzena posició final. La badalonina, que va firmar un crono de 4:08.12, es va quedar a gairebé quatre segons de l'última plaça a la final, que va ser per a l'australiana Tamsin Cook. Tampoc va poder entrar a la final la també espanyola Melani Costa, dissetena.