Afeccionats xinesos i el Comitè Olímpic del país s'han queixat per l'incorrecte disseny de les banderes nacionals del seu país en els Jocs de Riu 2016, la qual cosa ha obligat al Comitè Organitzador a canviar-les per unes noves, segons ha informat aquest mateix dimarts el diari oficial China Daily.

L'error de disseny, en els estels grocs que formen part de l'ensenya, va ser detectat primer per teleespectadors xinesos en les cerimònies de lliurament de medalla dels seus atletes, on s'hissen les banderes dels atletes en el podi mentre sona l'himne del vencedor.

La bandera nacional xinesa oficial mostra un gran estel groc (símbol del Partit Comunista) envoltada per quatre més petites en diferent posició, com "mirant" cadascuna d'elles a l'estel més gran amb un dels seus rajos. No obstant això, en el disseny usat a Rio les estrelles menors eren paral·leles les unes amb unes altres, com en les banderes dels EUA o de la Unió Europea. "Has d'estar molt familiaritzat amb la bandera xinesa per notar l'error", es va excusar Mario Andrada, portaveu del Comitè Organitzador, qui no obstant això va presentar disculpes i va prometre corregir l'error davant les queixes xineses.

No és la primera vegada que les banderes en uns Jocs Olímpics han creat polèmica: a Londres 2012, una gegantesca bandera de Corea del Sud va ser mostrada per representar en un partit de futbol femení a la selecció del seu gran antagonista, Corea del Nord, que es mesurava amb Colòmbia.

Més freqüent encara és que es donin problemes en reproduir l'himne del país al que pertanyen els atletes: en la passada Copa Amèrica a Uruguai li van posar el de Xile, i a esportistes de Kazakhstan, en una competició esportiva en 2012, els van rebre amb el fals himne kazakh de la comèdia "Borat".

Al ciclista Alberto Contador li ha arribat a passar fins a dues vegades: al guanyar el Tour del 2009 el "van premiar" amb l'himne de Dinamarca, i després de la seva victòria en el Giro del 2011 es va reproduir l'himne espanyol de l'època franquista, amb lletra de José María Pemán.