Els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro no veuran atletisme en viu fins la setmana vinent però, ahir, la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) va fer pública llista oficial d'inscrits a les diferents proves. I Adel Mechaal hi figura tant en 1.500 com en 5.000 metres. Segons els responsables de l'expedició espanyola a Rio, «la federació internacional no li impedeix venir» i, per tant, el palamosí viatjarà avui mateix cap al Brasil per participar, dimarts vinent, en la primera sèrie dels 1.500 i, si definitivament opta per doblar, l'endemà en els 5.000. El màxim responsable de l'atletisme espanyol a Rio, José Luis de Carlos, va confirmar ahir a l'agència EFE el pla de viatge de Mechaal, que aquesta mateixa tarda ja arribarà a la Vila Olímpica de Rio de Janeiro per reunir-se amb els altres atletes espanyols.

Amb una setmana de marge per recuperar-se de l'ensurt i adaptar-se bé a l'horari i al clima de Rio de Janeiro, Adel Mechaal afrontarà un dels seus grans reptes. A diferència del que va fer a l'Europeu d'Amsterdam, on va ser subcampió continental en la prova de 5.000 metres per darrere del també català Ilias Fifa, a Rio Adel Mechaal centra les seves aspiracions en els 1.500 metres. «Aquest any he guanyat la medalla de bronze a l'Europeu de cros i la medalla de plata en els 5.000 de pista. A veure què puc fer als Jocs. Allà vull estar a la final i acabar entre els vuit millors. Aspirar al podi olímpic és una mica neci», explicava Adel Mechaal després de la seva plata a Amsterdam sobre una prova de 1.500 metres on el kenyà Asbel Kiprop, únic atleta que ha baixat de 3:30 aquest any, els seus compatriotes Kwemoi i Manganoi o l'algerià Taoufik Makhloufi són els principals candidats a pujar al podi. El 3:25.24 d'Adel Mechaal està lluny de les marques de Kisprop i compa?nyia, però els Jocs Olímpics no són un míting i, sense llebres, és complicat anar a buscar l'or corrent amb 3:30.

Amb suport de la federació

Des de la Federació Espanyola d'Atletisme s'ha estat donant suport a Mechaal d'ençà que, el passat dijous, no va poder viatjar amb la resta d'atletes cap a Rio perquè des del Comitè Olímpic Internacional se li denegava l'acreditació per, presumptament, haver-se saltat tres controls antidopatge en els darrers divuit mesos. Infracció que comporta una sanció semblant a la d'un control positiu.

Amb la normativa actual, els atletes han d'estar sempre disponibles per passar controls de dopatge per sorpresa en el seu domicili, o lloc d'entrenament, i han d'anar actualitzant la seva localització en un programa informàtic (ADAMS). De les tres presumptes absències en controls, Mechaal n'admet una com a culpa seva. Hauria tingut lloc el passat mes de desembre quan l'atleta no hauria fet cas a un requeriment per passar control a Palamós. Però, en canvi, Mechaal nega les dues altres incompareixences i la Federació Espanyola li dóna suport. La segona va ser el mes de gener quan l'actual subcampió d'Europa havia de córrer el cros d'Elgoibar, però no hi va anar perquè es va posar malalt corrent a Sevilla just un parell de dies abans. Tornant cap a Palamós en tren, Mechaal va rebre la trucada de l'encarregat de fer-li el control que l'estava esperant a Elgoibar. L'atleta del New Balance Team li va demanar que li fes el control en un altre lloc, però l'enviat de l'Agència Mundial Antidopatge no ho va acceptar i li va comunicar que ho notificaria com a control fallit. Mechaal havia presentat diferents al·legacions a aquesta notificació. I, finalment, la tercera presumpta absència va arribar el passat 16 de juliol a Font Romeu. Mechaal estava entrenant-se en alçada als Pirineus, però va decidir córrer un míting a Bèlgica, Heusden-Zolder, i no va saber entrar bé el seu moviment al programa ADAMS. El controlador es va presentar a Font Romeu, on s'entrenaven altres estrelles de l'atletisme mundial com el britànic Mo Farah, i Mechaal ja era a Bèlgica. Segons l'atleta de Palamós i el seu entorn només el primer cas, el del passat desembre a la Costa Brava, pot ser considerat un «no presentat» en un control de dopatge. I, de moment, la Federació Internacional se'l creu.