Les anomenades 'estrelles fugaces' són en realitat petites partícules de pols de diferents mides, algunes menors que grans de sorra, que van deixant els cometes (o asteroides) al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol.

El corrent de partícules resultant (trucades meteoroides), a causa del "desglaç" produït per la calor solar, es dispersa per l'òrbita del cometa i és travessada cada any per La Terra en la seva òrbita al voltant del Sol. Durant aquesta trobada, les partícules de pols es desintegren en entrar a gran velocitat a l'atmosfera terrestre, creant els coneguts traços lluminosos que reben el nom científic de meteors.

El nom de Perseids, encara que també se les coneix com 'Llàgrimes de Sant Llorenç' per la festivitat del sant, es deu a que la zona del cel d'on semblen sortir els meteors per un efecte de perspectiva (radiant), es troba en la constel·lació de Perseu. La popularitat d'aquesta pluja d'estels es deu en part a la seva activitat, de les més intenses, i en part al fet que es produeix a l'agost, mes d'estiu en què, lluny de les llums de les ciutats, es pot gaudir més del cel nocturn per les càlides temperatures.

Pluja d'estrelles

Anualment es produeixen diverses pluges d'estrelles i les més intenses són Perseids, Gemínides i Quadràntides, visibles des d'Europa i que presenten activitats, o quantitat d'estels fugaços per hora, elevades (de l'ordre de 100 estrelles fugaces o meteors per hora).

Per a aquest 2016 l'activitat dels Perseids es produeix del 17 de juliol al 24 d'agost. El màxim s'espera entre les 02.00 i les 06.00 hores (hora catalana) d'aquest dijous 11 d'agost i entre les 15:00-17:30 del divendres 12 d'agost.

A Europa, per tant, les nits del dia 11 i del dia 12 d'agost serà el millor moment per a la seva observació. Una Lluna creixent, que just desapareixerà en la segona meitat de la nit, no serà un problema per observar una bona quantitat de meteors - 1 cada dos minuts de mitjana - i alguns d'ells molt brillants a causa de les seves altes velocitats d'entrada en l'atmosfera. Els experts apunten que la millor observació es produeix en llocs foscos, allunyats de les ciutats i sense contaminació lumínica i amb l'horitzó clar.