12 de agost de 2016
12.08.2016

La nedadora que explora els límits

Ara fa quatre anys, a Londres, Mireia Belmonte va guanyar dues medalles i va prometre al seu tècnic, Fred Vergnoux, que a Rio la festa seria completa -«amb el pastís i les espelmes per poder bufar» perquè aconseguiria emportar-se un or

15.08.2016 | 07:07
La nedadora que explora els límits

«He somiat això tota la vida», reconeixia Mireia Belmonte després d'aconseguir la seva segona medalla en aquests Jocs Olímpics, la primera d'or de la seva carrera, en una final del 200 papallona en què ha haver de tornar a remuntar en els metres finals per acabar superant l'australiana Madeline Groves (plata) per només tres centèsimes i la japonesa Natsumi Hoshi (bronze)

Parar per tornar a començar amb més impuls. Reset i on. Així ha estat la carrera de Mireia Belmonte en els últims quatre anys, quan després de les seves dues plates en els Jocs de Londres li va dir a Fred Vergnoux que el seu pròxim objectiu era l'or o el que és el mateix tenir un pastís d'aniversari, però amb espelmes per poder-les bufar.

Aquesta metàfora visual és de les preferides de Vergnoux, l'arquitecte de la carrera de Mireia Belmonte, que s'ha vist sorprès per aquest animal competitiu que és Mireia, insaciable en la desgràcia i en l'èxit i que segurament s'ha convertit en la millor esportista espanyola de la història. De la mà del preparador francès, Mireia Belmonte ha passat de ser la talentosa nedadora, que amb només 17 anys es va proclamar campiona d'Europa dels 200 estils el 2008 a Eindhoven, a la competidora voraç que aquest dimecres es va penjar l'or en els 200 papallona en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

Quatre medalles olímpiques, dues plates a Londres, un bronze i aquest or amb gust de glòria a Rio de Janeiro. És Belmonte un producte de producció limitada, la reina en un país en el qual la natació és una raresa, producte d'altres latituds, d'altres maneres d'entendre l'esport. I de manera diferent l'entén Belmonte i a això l'ha ajudada Vergnoux.

Era molt fàcil veure Mireia al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès fent una sessió de carrera contínua quan el sol més castigava i exhibint aquest cos de pura fibra que manté des de fa temps: 60 quilograms de nervi. Sessions de crossfit i de boxa, de cardio amb bicicleta estàtica, sessions de boxa i de bicicleta de muntanya, peses o sèries de natació en el mar. Una sessió contínua que l'ha portada a completar en plena preparació dotze entrenaments setmanals i a tenir-ho tot estudiat des de cada entrenament, també amb la feina de biomecànica. Però tot haurà valgut la pena després d'aquest or que perseguia feia quatre anys, després d'aquell fatídic 2015 en què una important lesió a l'espatlla la va deixar amb l'agredolç gust de no poder competir ni saber si el camí era el correcte.

Quan Belmonte no va poder competir l'estiu passat en el Mundial de Kazan, Vergnoux va relatar el sentiment de frustració de la nedadora, que després de deu mesos de treball es va quedar sense competir. «És com quan li dónes un pastís d'aniversari a algú i falten les espelmes per poder-les bufar», va assegurar llavors Vergnoux. Ara Belmonte ja té el que va somiar fa quatre anys, un or olímpic, i tindrà la pausa necessària per pensar en el seu futur.

Vergnoux creu que Mireia Belmonte està en el seu millor moment i està convençut que si la nedadora vol continuar la seva carrera té corda per estona. Encara no ha acabat la seva participació a Rio i segur que Belmonte té al cap alguna idea sobre els pròxims Jocs. «Tot depèn de com planifiqui la seva carrera. Ella pot guanyar dos papallona i dos estils, perquè el seu potencial ni l'ha tocat», va dir l'entrenador francès de la badalonina. Quan s'apaguin els llums, Mireia Belmonte tornarà a sentir-se còmoda allunyada del focus, tornarà a posar a tot volum reggaeton als auriculars, potser recordarà aquest or amb algun tatuatge més, però sobretot gaudirà amb aquest pastís d'aniversari del qual ara sí que haurà pogut bufar les espelmes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades