Kei Nishikori va aconseguir la primera medalla olímpica de tennis per al Japó, un bronze que va arrabassar a Rio 2016 a l'espanyol Rafael Nadal (6-2, 6-7 (1) i 6-3), que va iniciar la lluita amb una versió gris d'ell mateix però que va acabar disputant al màxim per portar al límit el nipó i aguantar fins que se li van esgotar les forces.

La presència de Nadal a la recerca de l'últim lloc al podi va mantenir l'esperit del que representa. Un lluitador incansable, carregat de fe, que no es rendeix encara que vegi prop la derrota. Els Jocs de Rio l'han exigit al màxim però ha recuperat el tarannà competidor des del primer a l'últim partit. Des que es va decidir, entre dubtes, a afrontar el repte olímpic.

Condicionat pel cúmul d'esforços a què ha estat sotmès cada dia a Brasil i afectat en el seu ànim pel dolorós revés encaixat en l'èpica semifinal davant l'argentí Juan Martín del Potro, que el va deixar exhaust, Rafa Nadal va estar ahir a punt de remuntar un partit impossible. Va morir en l'intent l'espanyol, que va acabar fos i a un pas d'afegir en la seva llegenda un nou èxit dramàtic. El bronze se li va negar. Però la seva empremta va romandre a la pista i en els Jocs, d'on surt amb l'or que va obtenir en dobles amb el seu amic Marc López en la modalitat de dobles.

Ahir a Nadal, li van faltar les forces, que les hi va prendre l'atapeït i inintel·ligible calendari que la ITF va dissenyar per a aquests Jocs; també, segurament, dies de preparació, que li va robar la lesió al canell esquerre, i li va sobrar l'última aturada de Nishikori quan, després d'igualar a un set, estava completant una de les remuntades més grans de la història dels Jocs.

En el segon set, Nishikori tenia un avantatge de 2-5 i semblava que sentenciaria el partit, però Nadal va treure forces d'on semblava que no li'n quedaven i va igualar el set 6-6. Al tie-break, Nadal va guanyar 7-1 i semblava que el partit faria un gir. Però Nishikori va parar el partit per anar-se'n al vestidor. Va marxar enfonsat i es va dilatar més del compte, gairebé 10 minuts. Nadal va reclamar per la seva demora coincidint amb el seu millor moment. El manacorí va discutir amb els àrbitres, i quan Nishikori va tornar, ja no estava per seguir remuntant, i el japonès va emportar-se el bronze en un definitiu 6-3.