La selecció espanyola masculina de bàsquet afrontarà aquest divendres (20.30 hores) el repte de classificar-se per a la seva tercera final olímpica consecutiva, un desafiament encara més majúscul tenint en compte que torna a topar amb els Estats Units, el seu botxí en la batalla per l'or de Pequín 2008 i Londres 2012.

A la dècada gloriosa d'Espanya, amb vuit medalles de tots els colors en Jocs, Mundials i Europeus, només li cal un premi 'gros', l'or olímpic, i un rival per batre, la poderosa selecció nord-americana. Un cop més, tots dos objectius tornen a confluir a Rio de Janeiro.

Tant a la final de Pequín (118-107) com en la de Londres (107-100) la selecció espanyola va obligar a esforçar-se al màxim al combinat d'estrelles NBA, però el reconeixement unànime del bàsquet mundial no va apaivagar a un grup de jugadors que , en ambdues ocasions, van insistir que només servia la victòria.

Aquest cop, el 'Dream Team', aquest apel·latiu que acompanya als Estats Units des de Barcelona'92, ha competit a Rio sense una llarga llista d'absents: LeBron James, Stephen Curry, Chris Paul, Anthony Davis, Russell Westbrook, James Harden, Kawhi Leonard, Blake Griffin, LaMarcus Aldridge, Kevin Love, el ja retirat Kobe Bryant ...

I segurament ha notat tanta baixa il·lustre. Malgrat que va completar ple de victòries en la primera fase, allargant a una dècada la seva condició d'invicte des que va perdre amb Grècia al Mundial 2006, va haver d'emprar al màxim per superar a Austràlia (98-88), Sèrbia (94-91 ) i França (100-97).

Aprofitar la possible oportunitat

Tot i així, segueix comptant amb referències de la NBA com Kevin Durant, Carmelo Anthony o Kyrie i, sobretot, amb un inigualable poder anotador (105 punts per partit) i físic. La seva furiosa reacció en quarts davant l'Argentina va confirmar que continua sent una 'bèstia' temible quan desperta.

Però tot això ja ho saben Sergio Scariolo i els seus pupils, que arriben en un moment excel·lent després d'encadenar pallisses davant Lituània, Argentina i França, demostrant un torneig més que, a l'hora de la veritat, la seva ferocitat competitiva els impedeix donar menys que el màxim.

Espanya tan sols ha estat capaç de batre dues vegades als Estats Units en 17 enfrontaments -en els Mundials de 1982 i 2002- i el 'Dream Team' ha estat el seu botxí en els tres últims Jocs Olímpics -també el va superar en quarts d'Atenes 2004 -, però la millor generació de la seva història està adobada en tot tipus de batalles.

El gran funcionament col·lectiu davant la selecció francesa, especialment en defensa, alimenta el somni d'aquesta 'campanada' llargament perseguida. Que aparegui aquesta oportunitat passa perquè l'engranatge espanyol continuï fluint com un rellotge suís i que Pau Gasol no es ressenti de la contractura muscular que arrossega des del duel davant Lituània.

Fitxa tècnica:

ESPANYA: Rubio, Llull, Fernández, Mirotic i Gasol --possible quintet inicial--; Rodríguez, Navarro, Reyes, Claver, Hernangómez, Calderón i Abrines.

ESTATS UNITS: Irving, Thompson, Durant, Anthony i Jordan --possible quintet inicial--; Butler, Barnes, DeRozan, Cousins, George i Green.

Pavelló: Sorra Carioca 1.

Hora: 20.30 / La1.