La selecció espanyola femenina de bàsquet va aclaparar ahir la de Sèrbia amb una pètria defensa, la va batre amb claredat en la semifinal olímpica per 68-54 i es va assegurar la plata en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. La gironina Marta Xargay, d'aquesta manera, en el seu debut en una olimpíada, ja té el metall assegurat i demà dissabte (20.30) lluitarà per penjar-se l'or contra el guanyador del duel EUA-França que s'ha jugat aquesta matinada.

El d'ahir és un gran èxit del bàsquet femení espanyol, que suma aquesta medalla a les tres que va aconseguir la selecció masculina a Los Angeles 1984, Pequín 2008 i Londres 2012. El partit realitzat per les noies de Lucas Mondelo va rondar, i més tractant-se d'una cita d'aquest nivell i aquesta exigència, la perfecció. Inexpugnable en defensa per unes sèrbies que van patir fora mida per anotar i van sobreviure gràcies a una suplent, Sasa Cado (12).

I també a l'altra banda del camp, en atac, va estar colossal Laura Nicholls (13 punts, 12 rebots, 3 taps i 23 de valoració), a la qual van anar acompanyant al llarg del partit Astou Ndour (14), Silvia Domínguez (10 ) i Alba Torrens (14), l'estrella de l'equip espanyol, que va ser la que va tancar la semifinal, a l'inici de l'últim quart.

Sempre amb Espanya portant la iniciativa, els primers minuts van ser igualats (7-6), però un 7-0 amb quatre punts de Palau van portar al marcador un avantatge de 8 a 03:40 del final que es va ampliar a onze al final d'un primer quart magnífic de les de Mondelo en atac i, sobretot, en defensa (20-9). Va ser aquest primer quart una gran tasca coral de la selecció espanyola, amb les seves principals figures, Torrens i Ndour, una mica en un segon pla.

Va aparèixer aleshores una convidada inesperada, la tiradora Sasa Cado, que amb el seu tir va mantenir viva una Sèrbia superada en els deu primers minuts però millor a continuació. Que l'escorta suplent balcànica portés 10 punts explicava el 33-28 amb què es va arribar al descans després que Espanya estigués gairebé quatre minuts del segon quart, els primers, sense anotar.

El mateix li va passar a Sèrbia al retorn dels vestidors, que es va quedar col·lapsada per la defensa espanyola durant sis minuts en els quals probablement se li va escapar la final olímpica, ja que, llançada per la seva esplèndida defensa i el treball de Nicholls i Ndour en la pintura, van anar obrint forat al marcador. Primer amb un 8-0 que va tancar Nicholls i va posar el 41-28, més tard un 44-30 amb un triple de Silvia Domínguez i finalment un 53-36 amb cistella de Ndour abans que la resposta de Cado deixés el 53-38 amb el qual va acabar el tercer quart. Una altra cistella de Cado en començar l'últim període va ser l'últim espetec de les balcàniques, a les quals va rematar Alba Torrens en els primers minuts de l'últim quart. Amb el partit decidit, Espanya encara se'n va anar de 19 punts a dos minuts d'un final de la semifinal al qual es va arribar amb un 68-54 que explica clarament el que va passar en el partit.