El biker de Puigcerdà Josep Antoni Hermida va tancar la seva cinquena i última participació en uns Jocs Olímpics amb un meritori quinzè lloc, per culpa, tot sigui dit, d'una inoportuna sortida de cadena a la primera volta que va deixar el ceretà en darrer lloc (49è), fet que el va obligar a fer una gran remuntada que no va poder acabar de materialitzar. D'aquesta forma, el ciclista de la Cerdanya posa punt final a un cicle carregat de bons resultats, en què cal destacar un dels seus majors èxits amb la plata que l'any 2004 es va penjar a Atenes.

Abans, a Sidney 2000 va ser quart, mentre que a Pequín 2008 va acabar en la desena posició i a Londres 2012 va tornar a aconseguir un meritori quart lloc. Hermida, a més, també pot presumir d'haver estat un cop campió del món (2010) i tres vegades campió d'Europa, a part d'altres èxits en la modalitat de relleus.

A Rio de Janeiro, Josep Antoni Hermida (Multivan Merida) que es troba a la recta final de la seva carrera, va tancar una etapa més. Ara ja només li queda una prova de la Copa del Món, i després serà moment de pensar amb la propera temporada (2017), on segurament farà curses de marató i per etapes. Ja fa uns mesos, el de Puigcerdà va deixar clar que deixava el cross country. Hermida no va poder aconseguir una nova medalla, en canvi sí un dels seus companys de la delegació espanyola. Va ser Carlos Coloma que va creuar la línia d'arribada en tercer lloc, aconseguint així la medalla de bronze, donant a Espanya la segona medalla de la seva història en aquesta disciplina, després que ho fes Hermida el 2004 a Atenes.

El de La Rioja, 28è en el seu debut olímpic a Pequín 2008 i sisè classificat a Londres 2012, va tancar la seva participació a Rio de Janeiro en la tercera posició per darrere del suís Nino Schurter i el txec Jaroslav Kulhavy, els quals es van mostrar inaccessibles en la prova disputada al circuit de Deodoro, a 43 quilòmetres del Parc Olímpic de Barra.

El vigent campió del món i nou campió olímpic va signar un registre d'1:33:28 que va resultar inabastable per al seu gran rival i defensor del títol, Jaroslav Kulhavy (1:34:18). Tots dos van mantenir una lluita aferrissada al llarg de la temporada i tots dos es van postular al tron olímpic a la ciutat carioca després de desenganxar-se de l'espanyol. Aquest pols va caure aquest cop del costat del suís.

La lluita de Coloma, que aviat es va reivindicar com l'únic espanyol amb opcions de podi, va ser una altra. Amb el francès Maxime Marotte just per darrere, el de La Rioja va cedir en el pols per l'or i es va fixar com a nova meta el bronze. El seu bon moment de forma i confiança li van permetre sostenir fins al final de les set voltes a un circuit de 4,85 km un ritme sostingut al qual no va poder respondre el corredor francès.

A les acaballes de la prova, el de La Rioja va construir una còmoda renda que li va permetre arribar a la meta amb un coixí de deu segons sobre Marotte (01:34:51 per 1:35:01). L'andalús David Valero es va haver de conformar amb un novè lloc.