Carnaval i samba. Rio va triar la fórmula de l'èxit segur per acomiadar els Jocs Olímpics de 2016 amb una emotiva cerimònia que va posar a ballar al llegendari Maracaná malgrat la pluja.

Una festa per "rentar l'ànima", segons els organitzadors, que va estar passada per aigua per la pluja que va caure sobre Rio durant bona part del dia i que va acabar amb un espectacle vibrant de música tropical i color.

La cerimònia es va convertir també en un homenatge als esportistes olímpics, als voluntaris i a Brasil, que ha aconseguit celebrar els primers Jocs de Sud-amèrica llastrat per una crisi econòmica i una divisió política sense precedents en dècades.

"Felicitats Brasil, t'estimem", va dir el president del COI, Thomas Bach, en declarar conclosos uns Jocs que "van ser una celebració de la diversitat dels valors olímpics".

La cerimònia va apel·lar a la passió del brasiler per la música i a dos dels tòpics de Rio: El carnaval i la samba, una combinació d'èxit garantit.

La desfilada de la comparsa Cordao da Bola Preta, la més popular del carnestoltes de Rio, va aixecar al Maracaná, amb capacitat per 70.000 persones.

En l'espectacle tampoc van faltar evocacions a l'aviador Santos Dumont, a algunes de les grans figures de la música brasilera, com Carmen Miranda, Martinho da Vila o Roberta Sá, i a la pintora modernista Tarsila do Amaral, entre altres.

Al·lusions a la història de Brasil i a la bellesa dels paisatges icònics de Rio, com el mar, el Pao de Azucar o el Corcovado, tampoc podien faltar.

Pel camp de Maracaná van desfilar també les 207 delegacions olímpiques encapçalades per esportistes i voluntaris en una processó informal que poc va tenir a veure amb els passejos tradicionals.

Rio va cedir el testimoni a Tòquio, que en la seva presentació va utilitzar a un dels personatges més emblemàtics del Japó, Mario Bros, el lampista més famós del món, per "portar" en un viatge virtual al primer ministre japonès i presentar els seus Jocs 2020.