La policia ha desarticulat una xarxa de falsificadors de títols universitaris. El de metge costava 18.000 euros; no sabem quant costaven el d'arquitecte o el de registrador de la propietat, si n'hi hagués. Tampoc sabem quants en queden per descobrir, però si la relació entre metges verdaders i metges falsos és la mateixa que hi ha entre bosses de Loewe de mentida i bosses de Loewe de veritat, no seria estrany que l'última vegada que va acudir vostè a una consulta l'atengués un impostor el Rolex del qual, per cert, era també de pega. Les falsificacions de la realitat avancen a una velocitat de vertigen. A vegades no sap un en quin costat de la ratlla es troba. És probable que el veterinari del teu gos comprés el seu títol a Internet, on hi ha un mercat increïble de tesis doctorals falses, de pastilles de Viagra falses, de tranquil·litzants falsos, etcètera.

Obama va saludar en la seva campanya electoral un lampista (Joe) que va resultar ser fals. Bush, si vostès se'n recorden, va celebrar fa dos o tres anys el Dia d'Acció de Gràcies amb un gall dindi de plàstic (preciós, per dir-ho tot). Els beneficis dels bancs que s'estan nacionalitzant al llarg i ample d'occident eren en gran mesura falsosÉ I així de manera successiva. Crida l'atenció aquesta debilitat humana pels productes adulterats. En la meva joventut, quan es van posar de moda, les flors de plàstic i de tela van fer furor. El furor s'ha atenuat, però ja hi ha botigues dedicades en exclusiva a la venda de flors falses. I només les distingeixes amb el tacte. A vegades, ni així.

Ens atreuen els succedanis com la llum a les plantes, fet que hauria de tenir alguna explicació. A mi se me n'ocorre una: potser nosaltres mateixos siguem falsos. Potser l'home és la còpia d'un altre home de veritat. La Bíblia diu que Déu ens va fer a la seva imatge i semblança. Que ens va copiar, anem, que som una rèplica l'original de la qual no hem arribat a conèixer. Això explicaria aquesta tendència irrefrenable cap a l'artificial. Així les coses, no m'estranyaria gens que la meitat dels policies que ha desarticulat la banda de falsificadors de títols falsos fossin al seu torn policies falsos. És per pensar-s'ho.