Si sou dels qui penseu que els pallassos són exclusivament per als infants és que encara no heu estat al Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat (www.festivaldepallassos.com). De la manifestació, considerada per la Unió Europea una de les més importants del continent en el seu gènere, destaca l'espectacle Euroclowns, que es presenta divendres vinent. Dirigit pel figuerenc ?Genís Matabosch, aquest any compta amb tres pallassos de primer ordre mundial:

Bello Nock (Suïssa /EUA), que actua per segona vegada a Cornellà. La família Nock es una de les dinasties circenses més antigues de Suïssa. En els anys cinquanta una branca va emigrar als Estats Units amb el seu número de mastils oscil·lants a gran alçada. Així, de ben jove, Bello va formar-se de la mà dels seus pares i avis en tots els secrets de l'acrobàcia. Però on va trobar-se més còmode fou reprenent l'art clownesc que tenia en la figura del seu oncle, Pio Nock, un emblema internacional de prestigi.

Bello va consolidar-se com a pallasso, primer actuant com a cap de cartell en el circ mexicà més conegut, el de la familia Atayde. D'allí va anar al prestigiós festival de Montecarlo i fou contractat com a estrella del Big Apple Circus de Nova York. A la fi del contracte, feu un salt a Europa per participar a la tardor del 2000 en l'Euroclowns, just abans de convertir-se, durant 8 anys consecutius, en la vedette del circ més gran del món: el Ringling Bros and Barnum & Bailey Circus, el de la pel·lícula El mayor espectáculo del mundo.

Avui Bello Nock és tota una icona per al públic americà: les botigues de joguines venen el seu ninot, els nens es disfressen amb perruques "Bello", hi ha llibres per acolorir amb els seus dibuixosÉ És un privilegi per els amants del circ, contemplar de nou a Europa aquest pallasso, just 5 dies després que realitzi la seva darrera actuació amb el circ Ringling.

Andrey Jigalov (Rússia) és un dels grans pallassos del canvi de segle. Dins el firmament de grans estrelles com Popov, Larible, Fumagalli, ShubÉ hi apareix el seu nom. Després d'una formació acadèmica, en la que incidí el contacte amb Annie Fratellini i Pierre Etaix, Jigalov va donar-se a conèixer pels occidentals en el Festival mundial de Circ del demà (Paris); va créixer en el gran circ alemany Roncalli, el temple itinerant dels pallassos; va consolidar la seva carrera al festival de Montecarlo, i avui arriba per primer cop a Espanya. Jigalov era una assignatura pendent que el Festival tenia amb els seus espectadors.

Els Martini (Catalunya / França), amb el barceloní Llorenç Massot, que, ja quan jugava de petit pel seu barri de Sant Pere, era un entusiasta dels pallassos. Anava assíduament a veure els grans artistes que passaven per la ciutat. N'admirava la tècnica, la capacitat de divertir. Va entrar a formar part del Trio Martini, que, amb l'annexió de José Llata, es passà a anomenar Trio Martini Llata.

Avui, després de moltes gires internacionals passajant el seu art, s'ha establert a França on, amb la seva muller i fills, han creat el Cirque Imagine: un espectable càlid ple de detall, on recuperen peces del repertori clàssic adaptant-les a l'humor actual.

Enguany han participat amb èxit en el prestigiós festival de Circ de Montecarlo, els Oscar del Circ.