Els següents conceptes són una mica confosos: apartament turístic, habitatge d'ús turístic, establiment turístic, allotjament turístic. Cal afegir-hi que la majoria són il·legals, ja que sembla que només un 5% estan legalitzats. Ara, per complicar-ho encara més, aquest tema depèn de la Conselleria d'Habitatge perquè Turisme de la Generalitat li ha passat. Dependre d'Habitatge -tot i que no està prou clar- origina confusions que faran que augmenti més el descontrol del sector apartamentista, segons pronosticà el president d'ATA Lluís Torrent.

Ara, Habitatge vol traspassar aquest sector als ajuntaments -més embolic- que lliurarien una llicència municipal, contra el pagament d'una nova taxa, per desenvolupar aquesta activitat. Xavier Crespo, alcalde de Lloret de Mar va intervenir per dir: "Si ens traspassen feina i responsabilitats també hem de rebre l'ajuda econòmica corresponent".

Sembla que la nova llei del dret a l'habitage a Catalunya vol evitar usos fraudulents d'immobles que són ocupats com turístics quan realment no ho són, i a l'inversa. Lluis Torrent va manifestar que una part del problema és degut a que abans els lloguers solien ser per setmanes i/o mesos mentre que ara, moltes vegades, són només per uns dies. Reconegué que "Manca una regularització de tot el que fa referència a l'activitat turística d'allotjament, i que ATA ho ve demanant des de fa anys, però que per part de l'Administració no hi ha massa interès en solucionar-ho perquè en 16 anys no hem avançat sinò que hem anat enrere". No obstant, tothom estava d'acord que el sector apartamentista és important i que no pot suprimir-se.

Ja durant la presentació de la jornada, el Director General de Turisme que presidia l'acte, en veure que la majoria dels assistens eren contraris al que es vol imposar, lamentà que "la representativitat al Simposium sigui desigual, molt desequilibrada". Realment eren més d'un centenar contra un.

El títol de la jornada era "Quin futur volem per als apartaments turístics?" però no va ser possible definir-lo. Tot i això, a la reunió amb la premsa en Lluis Torrent ens digué: "Estem en època de crisi general i com que el cost per persona en un apartament és inferior al d'allotjar-se en un hotel, farà que els apartaments encara en surtin més reforçats la pròxima temporada 2009, en detriment de l'ocupació hotelera".

La intervenció que un dels assistents va fer cap el final de la jornada organitzada per ATA -Associació Turística d´Apartaments de Girona-, demostrà que res havia quedat prou clar: "Voldria preguntar: actualment quin reglament hem de complir? Algú pot contestar-me?". Silenci absolut.