Dimarts, 18 de novembre, a l'Hotel Ritz aterrava Puigcercós a Madrid en aquells esmorzars que són necessaris de tant en tant per tal de sortir als diaris i fixar posició en els temes punyents. L'auditori el formaven polítics i periodistes. Els habituals a les trobades no hi eren, la qual cosa confirmava el senyal que ERC avui a les Corts espanyoles té poca influència. Ara bé, significats representants del PNB, BNG, PSC i CiU varen seguir amb molta atenció la intervenció del president republicà.

Trenta minuts de conferència i vint més contestant les preguntes de torn palesaren amb escreix que avui Joan Puigcercós ha aconseguit la maduresa necessària com per tenir un lloc d'honor entre els competidors a la presidència de la Generalitat en les properes eleccions de casa nostra. Només Carod-Rovira li podria barrar el pas, però si l'avui vicepresident enceta una pugna desenfrenada pel lloc es podria originar una situació de la qual ERC en patiria les conseqüències i la davallada electoral de ben segur seria majúscula.

Puigcercós ha canviat el discurs del seu antecessor. No són jocs de paraules ni frases que en segons quins fòrums serien provocadores. Avui el líder d'ERC gairebé no parla d'indepèndencia -segurament ja se li suposa- sinó d'allò que de veritat és urgent i necessari per a Catalunya. Urgent és superar la crisi econòmica i necessari el desenvolupament de l'Estatut.

No té pèls a la llengua i afirma amb rotunditat que la sentència del Tribunal Constitucional serà política perquè els seus membres han estat escollits pels grups parlamentaris. Malgrat tot, confia en la intel·ligència dels magistrats i del govern espanyol per tal de no crear una frustació a Catalunya que no portaria a unes noves eleccions, sinó a un front comú de les formacions polítiques contra Madrid.

Demana un bon acord de finançament que permeti reduir el dèficit fiscal que pateix el país i que el xifra en 15.000 milions d'euros a l'any. En el rànquing Catalunya és la quarta comunitat que més ingressos aporta, però en el llistat del retorn, ocupa una modesta novena posició.

Puigcercós tem que la crisi pot destruir encara més llocs de treball en els propers mesos, però que també existeix el risc que es destrueixi el coneixement, la qual cosa provocaria una pèrdua irreperable en l'àmbit empresarial, tecnològic i dels recursos humans necessaris per afrontar la competitivitat.

El líder d'ERC va marcar el seu full de ruta. Ho va fer des del realisme, des de la moderació i des de la convicció que el seu partit continuarà marcant l'agenda política de Catalunya.