La mitologia grega explica que el deu Cronos, àvid de poder, va atemptar contra el seu pare Urà, per ocupar el seu lloc de rei de l'univers. El seu pare malferit, el va maleir i el va condemnar a experimentar la mateixa sort en mans dels seus fills. Per aquest motiu Cronos va decidir devorar-los en néixer.

Com tantes vegades, la mitologia ens serveix per descriure i definir fenòmens socials de complexa explicació. Fenòmens com "la por de ser desplaçat del lloc de treball" que els entesos en recursos humans han batejada com a "la síndrome de Cronos".

Una por que envaeix principalment el món de l'empresa, però que també s'infiltra en la política i en diferents àmbits socials. Tothom te por que el "prejubilin", el "jubilin" el "requalifiquin" o "amortitzin" el lloc que ocupa. És la por de Cronos. La por de ser desplaçat que intenta devorar totes les iniciatives que neixen al seu entorn.

Els seus símptomes: ansietats i angoixes que esdevenen en recels vers els altres. Recels que s'expressen en un desig d'enclaustrar la informació, en voler controlar-ho tot i a tothora, a tancar-se a la possibilitat de delegar.

Cal dir que aquesta por, com tota por, paralitza la possibilitat del canvi necessari i és el preludi al cant de les absoltes per a la difunta empresa.

La síndrome de Cronos genera estrès en les seves víctimes i les sotmet a un estat d'irritabilitat desmesurada, inhibició permanent i tendència a culpar a tothom.

Em comenta un amic psiquiatra, expert a tractar les ansietats i l'estrès, que amb la crisi, dia a dia, li augmenten els pacients. Acudeixen a la consulta per problemes d'angoixa quan en realitat presenten quadres depressius que s'expressen en una amarga sensació de fracàs personal. Em demanen ansiolítics -diu-, però aquesta no és la solució. Com trencar, doncs, aquest cercle? Com esvair la por de ser desplaçat que genera la incertesa del canvi sobtat? Per més mesures que el G-20 proposi per restablir el sistema i alleugerar la recessió econòmica, cap mesura externa pot restablir el control emocional de les víctimes de la síndrome de Cronos.

Pot ajudar a prendre perspectiva per esvair aquestes pors, la lectura pausada i meditada de les conclusions del VI Forum Girona d'Economia i Alta Direcció d'Empresa celebrat recentment a Torre Mirona, amb el programa: "Redefinició o Extinció: El Futur que ens espera".

Tanmateix, la solució sempre ha de venir d'un mateix. De saber incorporar o recuperar per a les nostres vides, vells hàbits de vida sensata.

El llibre sobre management més antic de la història: La Bíblia, i més concretament els Proverbis, ens adverteix :

"Sense deliberació, fracassen els projectes; amb nombrosos consellers, arriben a bon terme" (15-22).

Contra la por dels fantasmes apocalíptics, cal assabentar de manera adequada, tots els membres de l'empresa, sobre la realitat que els envolta i partir de l'acceptació per part de tots d'aquesta realitat, fomentar la iniciativa i la creativitat per afrontar els problemes. Tothom de l'empresa té coses a dir i el dret de ser informat davant les qüestions que l'afecten. La persona ben informada, esdevé proactiva.

Ronald A.Heifetz, professor de Harvard, expert en temes de lideratge, recomana que els directius cerquin un confident a qui explicar els seus temors i angoixes, però també les seves il·lusions i somnis. Aquest confident no pot ser el soci que podia estar mediatitzat per les qüestions econòmiques, ni tampoc la mateixa parella, mediatitzada sentimentalment. Ha de ser aquell amic o professor que ens mereix autoritat i confiança, Ha de ser capaç d'escoltar i de dir-nos si cal, allò que no voldríem sentir. Quasi totes les persones amb experiències difícils de lideratge, han tingut un confident que els ha ajudat a superar-les.

Finalment cal tenir un espai per mantenir-nos aïllats i poder reflexionar. Aquest espai pot ser una habitació, una capella que ens ve de pas en el camí cap a casa, una bona passejada, a peu, en bicicleta o dins el cotxe recorrent una zona franca de semàfors. Qualsevol lloc sense influències externes en què ens sentim bé. Mitja hora de reflexió diària, sobre la nostra vida i els nostres negocis, és una higiene imprescindible per al benestar psicològic.

Comunicació efectiva dins l'empresa o grup, un confident al nostre costat i la reflexió diària, són els remeis casolans que, des de temps immemorials, han estat la teràpia més efectiva per prevenir la síndrome de Cronos.