Coincidint amb els 200 anys del naixement de sant Antoni Maria Claret (1808-2008), l'editorial que porta el seu nom acaba d'inaugurar les noves instal·lacions que té a la seu central, al carrer Roger de Llúria de Barcelona.

Avui podem considerar l'Editorial Claret, juntament amb les Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAM), un dels centres editorials de més prestigi de Catalunya i no tan sols en l'àmbit del llibre religiós, sinó també en el de la cultura i el pensament.

Un botó de mostra? Sense anar més lluny el proppassat 23 d'octubre assistíem a l'acte commemoratiu d'un llibre ja vell, titulat Els verbs catalans conjugats. Per dos motius: l'obra i l'autor. Un llibre català milionari en el tiratge, en el centenari del naixement de l'autor. I quin autor! Parlem de l'escriptor, editor i lingüista, Joan Baptista Xuriguera i Parramona. (1908-1987).

En una cultura -demogràficament limitada com la nostra- no trobem gaires llibres que hagin arribat al milió d'exemplars. I menys de tema gramatical. En tinc la primera edició, publicada l'any 1972, quan el país estava encara sotmès a la dictadura del General Franco. Amb l'escola catalana aquest llibret es va fer tan popular en el món universitari que fou conegut com "el Xuri". Amb la progressiva normalització del català -encara inacabada- el Xuri ha esdevingut una de les eines bàsiques dels estudiants.

El milió d'exemplars venuts no és una simple anècdota. Ara, amb aquest rellançament es pretén que -al costat del Diccionari de la Llengua- aquest llibret, útil i curiós, sigui present a totes les llars catalanes.