Si els marcians enviessin un espia a la Terra perquè ?descobrís què rellamps és el Nadal, el seu informe ?resultaria delirant. D'entrada, el primer que hauria de dir és que el Nadal és una data. Però si busqués en el diccionari la paraula data, la seva confusió augmentaria (vagin vostès mateixos al diccionari i comprovin-ho). De manera, es ?diria el pobre marcià, que la gent celebra una data. Si investigués molt (però molt), descobriria que "la data" ?coincideix amb el naixement, fa més de dos mil anys, d'un tal Jesucrist, que es veu que era meitat home i meitat Déu. I si, portat per una curiositat extrema, descobrís què predicava aquell ser i quines pràctiques desenvolupem ?durant aquests dies (tan assenyalats) en la seva memòria no entendria res.

Si el marcià aconseguís incrustar-se en una família (cristiana o no), se sorprendria en comprovar que entre els fonaments teòrics del Nadal i la seva concreció pràctica, no hi ha absolutament cap punt en comú. Mentre per dalt es parla de pau i unitat, per sota les famílies s'escorxen dintre seu com en cap altra època de l'any. Més encara, es reuneixen amb persones a les quals no veuen durant mesos, perquè es porten malament amb elles, sense una ?altra finalitat que la de recordar que es porten malament. En moltes cases, afegiria l'informe del marcià espia, es col·loquen unes instal·lacions ?anomenades pessebres, plenes de ?figuretes humanes i animals trencats. Hi ha figures a les quals els falta una cama o un braç i ànecs o gallines als quals els falta el cap. En alguns d'aquests pessebres apareix també un senyor cagant.

Si un marcià ocupés el cos d'un marit (o d'una dona, o d'un fill, o d'un cunyat, tant és), seria descobert de seguida, ja que per comportar-se de manera tan contradictòria i vil com els éssers ?humans en aquestes dates tan ?assenyalades no n'hi ha prou de fer un curset de tres dies. Cal haver-ho ? mamat. No ?obstant això, una manera fantàstica de sobreviure al Nadal consisteix a ?imaginar que un és un marcià encastat en una família espanyola i comportar-se com a tal. La ?diversió està assegurada.