Quina energia alternativa vol Figueres?

rafael fernández. figueres.

Ahir sortia en aquest diari l´anunci que Figueres es fa enrere en el tema dels parcs eòlics. Sembla ser que el regidor d´ICV, en Richard, ha aconsseguit, ell solet,doblegar tot un ajuntament que, a bombo i platerets, va a­nun­ciar fa uns mesos que acceptava la proposta i que semblava una bona proposta. M´agradaria que tant en Richard com en Santi ens expliquessin, en públic, com s´ho fan.

En Richard que ens expliqui com s´ho ha fet per fer canviar d´opinió en Santi Vila i, potser més important, quina proposta alternativa té. Sembla que a ICV res els va bé. Caldria saber què i com volen que fem electricitat. Potser amb bicicletes enganxades a una dinamo? Potser volen que tornem al llum de carbur? (jo encara en tinc un parell a casa). Però, sobretot, que no ens vinguin amb explicacions ni propostes neoecologistes capdesetmanianes, que no ens les empassem més i ja estem cansats de tanta tonteria.

En Santi caldria que ens expliqués clarament què hi fà a l´Ajuntament. Treballa per a Figueres o què fa? A quins interessos fa el llit i a quins s´apunta? Potser caldria que s´expliqués, ja que molta gent ja no sap què passarà amb Figueres ni quin serà el següent cop de timó que donarà. Figueres, vaixell a la deriva.

Sàpiguen en Santi i en Richard, també, que aquestes coses no només els afecten a ells sinó a molts poble petits de l´Alt Empordà que no tenen els diners que Figueres malgasta i que, ara mateix, projectes com aquest, podrien salvar de la fallida, ajudant a finançar escoles, llars de jubilats o d´infants, xarxes municipals de moltíssimes coses.

Ja seria hora que deixéssiu a casa els interessos propis, la radicalització (sobretot tu, Richard), i us dediquéssiu a treballar amb la ment oberta pel futur i per Figueres i la comarca.

El pare Noel... per què?

Eugeni domingo ribary. bescanó.

Ara que s´ha acabat el Nadal vull reflexionar sobre, al meu parer, la bestiesa que suposa que molts catalans hagin «adoptat» el símbol del pare Noel com a nadalenc. Ara resulta que el dia 25 s´ha de fer regals sota el paraigües d´aquest personatge pintoresc i aliè. Em sembla increïble que es fomenti des de la premsa i que estiguem encegats per aquest fracàs cultural i monument al consumisme. Com podem tolerar els catalans aquesta invasió? Però quins símbols volem transmetre als nostres fills! El Nadal no és res més, agradi o no, que la celebració del naixement de Jesús i la vinguda dels Reis Mags. És que tenim vergonya de la nostra cultura? Amb tot, em sembla que ja és massa tard... Quin fàstic!

La invasió de Gaza

pere prat esplugas. caldes de malavella.

La invasió del territori de Gaza crec que és totalment desproporcionada. L´odi d´Israel contra els àrabs està arribant a uns límits que esgarrifen. No sembla pas un «atac preventiu» a l´americana contra uns llançadors de coets més o menys efectius i de curt abast. Fa la impressió que es vol aixafar físicament i moral l´enemic. El país petit però amb molt de poder esclafa els veïns que ­viuen en la pobresa. El triomf a la curta és segur que se l´emporten els jueus, però a la llarga jo ho veurem. Em sembla que a Israel la cosa se li ha escapat de les mans. Potser aquesta vegada s´han deixat portar pels sentiments de les entranyes més que pels raonaments del cervell. I es que mirat fredament sembla una bestiesa la proporció del mal que estan infligint a una pobra gent el pecat més greu de la qual és haver nascut en aquell país seu tan conflictiu.

Una raó tàctica que hi puc entreveure és que s´acosta el relleu del govern als EUA. Si Obama defineix una política més moderada de col·laboració amb Israel, potser aquest es veurà pressionat a negociar. I per negociar el millor és estar en una posició d´avantatge. I quin millor avantatge que tenir el coll de l´altre negociador sota la pròpia sabata? Potser m´equivoco, però em sembla que aquesta vegada Israel s´emportarà, amb aquesta vil acció, la desafecció de moltes persones d´arreu del món. Se´ls haurà de recordar que la instauració dels seu estat es va fer d´una manera irregular a la meitat del segle XX, apartant de la terra els habitants que feia segles que hi vivien? La meva desafecció ja se l´han guanyada.