Aquests dies de Nadal, ens hem indignat davant les imatges de la televisió que ens mostraven pares portant a coll els seus infants, morts per les bombes d'Israel.

El que ha fet i està fent l'estat hebreu a la franja de Gaza és senzillament una massacre, un genocidi. Un holocaust. És veritat que Hamas llança coets a Israel, però la resposta de l'exèrcit hebreu és d'una dimensió absolutament desproporcionada. El càstig sempre ha de ser proporcional al delicte. Quan no ho és, deixa de tenir la més mínima legalitat i, a més, vulnera la pròpia llei jueva del Talió.

Israel, per altra banda, és l'estat que més resolucions de l'ONU ha menystingut i desobeït i no ha passat res. Cap organisme internacional no l'ha obligat a complir-les.

Ara, davant de la situació actual, només trobem alguna declaració ambígua demanant, amb molta cura, el cessament de les hostilitats.

Al nostre país, la societat tampoc no diu res i això que amb altres situacions d'injustícia s'ha manifestat sovint. Seria convenient que, també en aquesta ocasió, el poble sortís al carrer per fer palesa la més absoluta repulsa, tal com ho va fer en la guerra de l'Iraq.

Però, encara potser és més necessari que els nostres polítics condemnin de manera nítida l'agressió que sofreix el poble palestí. Hem sentit molt poques veus polítiques, en aquest sentit. La de l'alcalde de Barcelona és una excepció. Els polítics han de donar la cara davant de situacions greus, tant internes com de nivell internacionals. En aquest cas, no poden quedar callats amb l'excusa que el conflicte és un problema d'Israel i Hamas.

No s'hi val a justificar, com alguns fan, l'actuació dels israelians adduint que Israel és una democràcia. Cal tenir present que Hamas també va guanyar netament les eleccions en el seu territori de la franja de Gaza. Però un estat, per més demòcrata que sigui, no té cap dret a aixafar un poble, com no en té d'aniquilar un altre estat. Israel no té cap dret a matar indiscriminadament. I Israel està esclafant el poble palestí. Amb l'excusa d'eliminar terroristes de Hamas, està eliminant tot un poble. I, durant molts de dies, l'exèrcit d'Israel ha afegit a la seva cruel actuació, una altra crueltat: la d'impedir que arribés ajut humanitari a la zona.

Israel s'està comportant amb els palestins d'una forma que recorda el que feren els nazis amb els jueus. I el més llastimós és que la comunitat internacional no diu res, ni imposa de forma clara i contundent un alto el foc.

Per cert, fins al dia d'avui, 7 de gener, tampoc he sentit que el Papa digués res. I també està fent un gran mutis el cardenal de Madrid Rouco Varela, tan disposat sempre a parlar i defensar les idees més ultraconservadores.