Festa de Reis. Història i tradició

Francesc A. picas. la jonquera.

La Nit de Reis és una nit d´il·lusió i de somni. Les famílies amants de les tradicions, en arribar el sis de gener regalen joguines als seus fills, grans i petits. Recorden els presents que els Reis de l´Orient obsequiaren al Nen Jesús.

El petit Jesús, a la falda de Maria, esperà la Caravana Oriental guiada per una Estrella, amb els braços oberts. Era la incorporació del món pagà al novell cristianisme. Europa també es féu cristiana fa dos mil anys, sota l´estrella d´Orient, encara que ara l´ONU no vulgui recordar-ho, i es declari atea.

La generositat de Melcior, Gaspar i Baltasar ens estimula als ciutadans a ser generosos amb Caritas per tal que faci arribar la nostra aportació a les cinc parts del món, a auxiliar milers d´infants sense pares, malalts, famolencs, a tantes famílies desfetes per la guerra. A donar-los companyia, amor i esperança.

En els anys de la República solament celebraven la festa de Reis les parròquies i els centres catòlics. Els partits polítics ateus eren enemics de la festa de Reis. La premsa antidéu i revistes anticlericals feien burla i critica d´aquesta cristiana festa popular. Deien entre altres diatribes que era un engany per les criatures.

El juliol de 1936 en implantar-se a Catalunya la violent persecució religiosa amb el tancament d´esglésies, crema d´altars i assassinat de sacerdots, a Lleida fou assassinat l´alcalde senyor Joan Rovira i Roure acusat, entre altres càrrecs, d´haver donat subvencions a una parròquia per la festa de Reis. Joan Rovira se´l pot considerar, doncs, màrtir de la Festa de Reis.

Restablert el culte, el 1939, les parròquies organitzaren de nou la festa de Reis Actualment, però, impulsada pel comerç, la Festa de Reis ha agafat tanta popularitat que veiem per la televisió que pobles i ciutats, presidits per alcaldes de tots colors, celebren la festa de Reis amb brillants lluminàries, música, i caravanes sumptuoses, sense, però, recordar el seu origen evangèlic. Avui de la festa semireligiosa de Reis solament n´ha quedat la gran varietat de joguines que ofereix el comerç a través de la televisió i dels aparadors dels establiments. El comerç impera a la Festa de Reis encara que es digui que el país està en crisi.

Proposta al Govern

Emili pacheco garcia. blanes.

Molts ciutadans que tenim una hipoteca i que hem fet la revisió al mes de desembre hem hagut de patir un increment considerable a la nostra mensualitat. L´explicació és que l´índex de referència per a la revisió és el dels 2 mesos anteriors. Per tant, malgrat que ara aquests dies els mitjans de comunicació ens expliquen les baixades de les quotes s´ha de dir que aquestes baixaran per a les revisions que es comencin a fer a partir d´ara. En el meu cas la quota s´ha apujat 100 euros cada mes. Això vol dir que durant tot el 2009 hauré de destinar del meu sou 1.200 euros més per pagar el meu pis. Des d´aquí m´agradaria fer una proposta al Govern central i al de la Generalitat. En època de crisi les modificacions de les clàusules de les hipoteques podrien ser gratis i així moltes persones com jo podríem canviar la revisió i fer-la, per exemple, semestral. Aquesta seria una mesura efectiva i que ajudaria molta gent.

La greu indefinició d´ICV

Josep Maria Bosch. Girona.

Acabo de llegir al Diari de Girona, una notícia en què ens diu que ICV ha forçat el president del Consell Comarcal de l´Alt Empordà a deixar en suspens el projecte de Parc Eòlic per aquelles terres.

Però, a què juga aquesta formació?

Veiem,

a) D´una banda, no vol centrals nuclears.

b) De l´altra, no vol sentir a parlar de comunisme, atès que, després de la caiguda del mur de Berlín, parlar de comunisme és el mateix que perdre els pocs vots que es tenen. És allò que en diuen els castellans de «mentar la soga en casa del ahorcado».

c) Abandonat el comunisme, ICV ha vist en un pretès «ecologisme» la manera de conservar una certa posició política en l´actualitat. Però, quan ve el moment, dubten entre el sí i el no i no saben per on tirar.

d) Finalment, el fet de participar en el Tripartit ha fet que aquesta formació ha hagut de dedicar una sèrie de «quadres» a diferents càrrecs de govern, cosa que ha fet que, els que queden lliures són autèntics «paquets» (perdoneu l´expressió, però ja ens entenem).

En definitiva, ICV, tan d´actualitat pel tema dels «arbres de Nadal» de Barcelona, no acaba de trobar el seu nord.

M´agradaria, des d´aquí, pregar als seus responsables que, d´una vegada per totes, decideixin la seva postura i no facin perdre més temps a la nostra societat.