la crisi econòmica ha capgirat els hàbits de vacances de molta gent. Enguany hem observat coses que abans eren inimaginables. En alguns bars i restaurants hi hem vist pissarres i rètols amb uns preus i unes ofertes quasi increïbles: mig menú, mig entrepà, menú infantil gratis per una criatura que anés acompanyada per dues persones adultes i demanessin dos menús normals. Poden pensar que ara la gent menja menys i ja no va al restaurant per fer un bon àpat sinó només per dinar, i potser sí que en bona part és veritat, però per l'altra banda hi ha alguna butxaca més buida que anys anteriors, i això quasi tothom ho sap molt bé, i agraeixen aquests preus rebaixats. També sabem que sovint, els mateixos clients són els qui ara més que mai diuen als cambrers: "Aquest plat ens el partiremÉ i de postres no en farem."

El nombre del viatgers en vols de baix cost encara va pujant una mica, mentre que els passatgers van limitant i reduint al mínim el seu equipatge. Alguns lectors ja deuen saber per experiència que si es descuiden una mica pagarà més la maleta que qualsevol turista, tot i que si sobrepassa el pes o volum autoritzat, viatjarà amuntegada a l'espai reservat a la càrrega, que com ja saben es troba sota els seients dels turistes. Aquestes limitacions fan que els passatgers redueixin al mínim les seves compres a la localitat o zona turística on passen les vacances. A la Costa Brava alguns turistes compren un barret mexicà perquè com que el poden pujar a l'avió portant-lo posat sobre el cap, no compta per res com a equipatge. El mateix fan si compren un parell de sabates; que quan el venedor els pregunta "Les hi embolico?" li contesten "No cal perque em van tan bé que me les emportaré posades". I de les velles, què en fan? Doncs simplement, el que d'altres fan amb les maletes; alguns deixen les velles a l'habitació de l'hotel o de l'apartament i s'emporten les noves plenes de tabac. Tot val per alleugerir l'equipatge.

Però allà on més es noten les rebaixes és als mercats a l'aire lliure -al de Roses, per exemple- on els articles de confecció, calçat i complements es poden adquirir a uns preus sorprenents, els quals quasi ningú s'atreveix a regatejar perquè tothom pensa que són una ganga. Però realment no és així, perquè quatre passes més amunt s'hi poden trobar els mateixos articles encara a millor preu. No són pas de poca qualitat però poden ser de la temporada passada o d'això que ara en diuen d'outlet, és a dir que es tracta de gènere que els fabricants no van poder vendre en el seu moment als clients habituals i després d'un temps els adquireixen alguns venedors ambulants que ara els liquiden.