Dedicat als vells comunistes gironins: Francesc Paralols, Ignasi Alonso, Soler Boser, Angel Pageo, Paco Mera, Àngel Serradell, Sebastià Vela, Enric Marquès, Narcís Artau, en Saleta de Castell d'Aro, Quimet Trias, Joan Miro, Tere Borin, Jordi Casellas, Germans i fills Montalbán, en Monti de Salt i companys; en Joan Pascual, Eudald Carbonell, Miquel Leal, Garcia Boer, Toni Vilar, Jordi Creixans, Paco Frutos i Agundes i tots els vells militants obrers de la SAFA de Blanes i Jordi Córdoba i etc, etc, etc.

Amb la caiguda del mur de Berlín no es va enfonsar la rebel·lia ni la idea mateixa de Comunisme; entès com l'aspiració d'una societat més justa i igualitària. És per aquí que un suposi que el PCE, en l'aniversari d'enderrocament, ha elegit José Luis Centella nou secretari general. Als comunistes espanyols podria aplicar-los la resposta que el General Rojo donà a un diplomàtic estranger en el preludi de la presa de Madrid per part de les tropes feixistes: "Per què no es rendeixen ja?", li pregunta. "Perquè no ens dóna la gana".

En els mateixos dies que la premsa i tots els mitjans de persuasió de l'autoanomenat Món Lliure, celebren el 20 aniversari de la caiguda del mur de Berlín i el triomf sobre el comunisme, per l'avui també agonitzant capitalisme global, iniciem la lectura d'un petit llibre de monografies comarcals editat per la Diputació de Girona, titulat Joan Ballesta "Calafat", un escalenc alcalde de la Girona republicana, escrit col·lectivament per Rafel Bruguera, Lluís Colomeda i Anna Ballesta.

De Joan Ballesta (1893-1962) sabia vagament que fou el darrer alcalde republicà militant del PSUC gironí durant la darrera setmana de la resistència i retirada de la resta de les tropes republicanes, que ja no podien fer front a l'avanç dels franquistes. La lectura d'aquest modest però ben editat llibre de 428 pàgines ha estat una nova descoberta dels homes oblidats i amagats del republicanisme de Girona i comarques. I més d'un activista, obrer, intel·lectual, polític i cultural, tan polifacètic com Joan Ballesta, nat a l'Escala l'any 1893.

A pesar que estudia el batxillerat complert i es preparava per fer de mestre; per qüestions econòmiques i socials va fer de pescador d'anxoves i sardines de l'Escala, era des de jove un home molt inquiet, en els aspectes culturals i polítics, a més un gran amant del teatre participant en diversos grups de l'Escala i Girona. Escrivia a la revista Costa Brava, El Autonomista i d'altres de tipus politicocultural, fou també poeta d'una nombrosa obra sentimental paisatgística, patriòtica.

I el que ens interessa més en l'apartat polític d'en Joan Ballesta és la seva evolució, del seu republicanisme liberal català federal; passar de militant d'ERC a convertir-se en un dels dirigents intel·lectuals polític més important del PSUC de les comarques gironines. Com sempre, farem una mica d'història: recordarem que el 23 de juny de 1936 neix el Partit Socialista Unificat de Catalunya, PSUC. A Girona el PSUC es trobava liderat per Manuel Roser, director també del Diari El Front, i Lluís Morillo. Joan Ballesta va venir a viure a Girona i aviat es va fer conegut i actiu en la vida sociocultural i política gironina, la seva entrada a militar en el PSUC està molt ben explicada per ell mateix, fou provocada per l'evolució ideològica que experimenta com a obrer i representant sindical dels Químics, la famosa fàbrica de Tartàrics de la Família Ensesa. I de l'anàlisi que fa de les polítiques que al seu entendre calia adoptar i aplicar en una situació extrema com la guerra civil, a la seva ideologia basada en el catalanisme, el pepublicanisme i el laïcisme (i no en l'anticlericalisme), incorporava prioritzant la "consciència de classe" i la necessitat d'unitat de tots els pobles de l'estat per aconseguir una unitat comuna i urgent, la de guanyar la guerra, que aquest motiu llegirà a fons a Marx, LeninÉ

A pesar que durant la guerra civil, servidor hauria estat amb el POUM d'Andreu Nin i Maurin amb els de la revolució permanent internacionalista de Trotski, avui revolta global, lluita anticapitalista, rendim homenatge els assenyats camarades del PSUC com en Joan Ballesta, que exigien que primer calia guanyar la guerra a la Reaccio conservadora i després faríem la Revolució socialista. Tots hem estat derrotats amb la dictadura de Franco de 40 anys, amb la davallada de l'URSS i el desprestigi sistemàtic dels homes d'idees socialistes, pels neolliberals que volen amagar l'actual fallida del capitalisme, per això cal recordar homes honestos, idealistes, com en Joan Ballesta, alcalde de Girona durant 7 dies darrers de la República Popular, a pesar que per fer temps perquè es retiressin la resta de les tropes republicanes cap a França, van incendiar els carrers dels ?voltants de la Fàbrica Grober perquè cremésÉ