Coneixia la frase que acabes de llegir. Ignorava, però, la segona part de la sàvia màxima que diu: "Abans d'escriure, repensa." La vaig veure escrita en un dels cartells que sovint trobem a les parets del col·legi. Em va agradar tant que ara mateix la veig a la paret davant del meu ordinador. Voldria saber-la aplicar sempre. No és fácil. Encara deu ser més difícil per als qui ens han d'informar cada dia invitant-nos a llegir les darreres notícies.

Hi ha un fet que aquests dies ha sortit amb escreix a la premsa. Em refereixo als abusos sexuals (pederàstia) per part de sacerdots i religiosos d'arreu del món. És trist que s'hagi donat aquest fet. No hauria d'haver passat mai. No s'hauria de repetir. El Papa, que ha estat -no sé si impunement- atacat, ho ha reconegut, ha demanat perdó i ha demanat que la justícia actuï. Els qui transmeten la notícia -no sé si massa lleugerament, sense pensar i repensar- han llegit el document que el Papa ha fet públic? L'han fet conèixer..?

Sobre aquest mateix assumpte, els diaris han donat publicitat al cas d'un mestre del col·legi la Salle de Figueres que, servint-se d'Internet, presumpament ha fet mal a menors d'edat, algun dels quals podria ser alumne seu. M'ha agradat l'editorial d'aquest DdG 27 de març.

He trobat bé el títol «Commoció i inquietud a la Salle de Figueres». Certament, hi va haver molta commoció entre els cinc germans i jo mateix, que en sóc el capellà, entre els més de seixanta professors del centre, els pares i l'Associació de pares. Commoció i inquietud! He trobat bé el títol de l'editorial, el tractament que ha donat al fet i m'ha agradat, sobretot, la lliçó que en treu: "posa de manifest els riscos que Internet suposa per als menors d'edat i la necessitat que els pares estiguin alerta per evitar situacions com les que han viscut les víctimes de Raya (mestre)".

Ben diferent d'altres articles i el Punt de Vista d'un altre diari de casa parlant del mateix fet. Ho aprofitava per treure a la llum el cas, ja passat i diria que ben solucionat, d'un altre religiós d'un altre col·legi de la mateixa Institució. Tot plegat fa la impresió com ha dit avui mateix (dia de Rams) el Papa a la plaça de sant Pere, "que hi ha una campanya anticristiana radical (É)". El Sant Pare demana no deixar-se portar per l'opinió dominant.

Aquesta passada setmana, organitzat per l'arxiprestat de l'Alt Empordà, Antoni Puigverd va fer una conferència al teatre municipal de Roses sobre "La buidor del present". Escriptor i analista, en llegeixo els seus articles a La Vanguardia i l'escolto sempre que puc a les tertúlies en què és present. Bon comunicador, em plau per la seva ponderació. Per això, em va saber greu no poder anar a Roses aquell dia. Vaig preguntar com havia anat a un matrimoni de la ciutat que hi va asistir. Van explicar-me que es va presentar com "un catòlic sense Déu" (ja li ho havia sentit en una altra conferència) i em digueren que al final havia fet referència al fet de la pederàstia. Em digué el matrimoni de referència, que em mereix tot el crèdit, que dirigint-se als sacerdots, n'hi havia un grup a la primera fila, els digué: "Ara vosaltres ho passeu molt malament però el cas d'aquests sacerdots és mínim davant del gran nombre de mossens que que sou fidels (É)"

Rumiant-hi, he pensat: Deu tenir raó el Papa quan ha afirmat que hi ha una campanya radical contra l'Església..? Per això agraïm tant els bons periodistes que, a l'hora de transmetre les notícies, més si es tracta de persones o institucions, abans pensen i repensen com diu la sàvia màxima que ha encapçalat l'article. Permeteu que citi una vegada més un bon periodista de casa, Antoni Coll, autor del llibre Déu i els diaris, que meresqué un guardó. Va ser molts anys redactor de tancament del Diari de Tarragona i afirmà que "si bé era un lloc atípic i solitari, li agradava perquè hi ha temps per a reflexionar". Sovint els periodistes han d'explicar les notícies a corre-cuita i això fa que els hàgim d'agrair la rapidesa i ensems perdonar les possibles errades.