El 1961, l'advocat britànic Peter Bennenson publicà al diari The Observer un article dedicat als "Presos oblidats", en el qual assenyalava la injustícia que representava l'empresonament de persones per haver expressat opinions contràries als governs. El primer cas que Bennenson denunciava era el d'un grup d'estudiants portuguesos que en aquell moment havien estat empresonats. La iniciativa aviat tingué un gran ressó, altres advocats i escriptors s'hi afegiren, entre ells hi havia un català, el pare claretià Manuel Casanoves, que en aquells anys feia de professor a Anglaterra. S'hi incorporà. Com és prou conegut, el mètode de treball a Amnistia Internacional consisteix a comprometre's a fer pressió per a l'alliberament de "presos de consciència" concrets. Restablerta la democràcia a l'Estat espanyol fou dels impulsors d'Amnistia Internacional entre nosaltres, concretament recordava que s'aplegaren alguns estudiants i periodistes i iniciaren una campanya contra la tortura a l'Uruguai. El 15 de juliol del 1978 se celebrà a Barcelona l'Assemblea Constituent d'Amnistia Internacional i en fou elegit president.

El Pare Manuel Casanoves (Olesa de Montserrat, 1927 - Barcelona 2010), ha recorregut una trajectòria intensament viscuda. Dedicada fonamentalment a l'ensenyament com a missioner claretià, a Solsona (1951), Valls (1956), Cervera (1962), Vic (1990) i des del 1968 a Barcelona. Fou un treballador incansable, apassionat de la litúrgia i el cant gregorià. Durant la dictadura franquista publicà els llibres Escriviu bé el català i Parleu bé el català, reeditats nombroses vegades. De caràcter afable, el caracteritzava un parlar ràpid i el somriure que l'acompanyava. Parlava diverses llengües i demostrava gran facilitat per aprendre'n i en aquest camp demostrà sempre una atenció especial a l'esperanto, que havia rebut dels seus pares i la utilitat del qual compartia.

El Pare Manuel Casanoves ha estat un defensor de la justícia en tots els camps i lluità per aconseguir-la arreu, per començar a Catalunya, el seu poble, al qual ha dedicat gran part de les energies, fent una continuada pedagogia del que som i del que volem ser. Amb una atenció universal a través d'Amnistia Internacional i un esforç especial a favor de la catalanitat. Aquest fundador d'Amnistia Internacional que sempre expressà el seu compromís a favor de la justícia i la solidaritat i ho feu amb el testimoni d'una acció generosa i esperançada, mereix que el recordem.